Политика

Руската RT твърди: Българският евродепутат Джамбазки иска нови санкции срещу Русия

Руската RT твърди: Българският евродепутат Джамбазки иска нови санкции срещу Русия

 

big_big_333333-1-696x462

 

 

Руската RT излезе с непотвърдена засега информация, че България иска разширяване на санкциите срещу Русия.

 

 

 

Българският патриот националист евродепутат Ангел Джамбазки е поставил въпроса за възможно разширяване на санкциите срещу Русия.

 

 

Няма засега потвърждение или опровержение от ВМРО.

 

 

 

Това съобщи сайтът RT. Оригиналът на статията вижте тук – https://russian.rt.com/world/news/836244-rossiya-bolgariya-shpionazh-sankcii

 

 

 

Ето какво пише в статията.

 

 

Повод за искането била провеждана от Москва шпионска дейност на територията на България. В писмо до Европейската комисия българският евродепутат пита, дали ЕК е информирана за изгонването на руски дипломати от София заради шпионаж, превежда Дебати.бг.

 

 

 

Джамбазки поставя и въпросът дали се  обсъжда възможността за разширяване на санкциите срещу Русия „Разглежда ли Европейската комисия възможността за разширяване на кръга на засегнатите лица и увеличаване на санкциите спрямо Русия? Разглежда ли възможността за удължаване срока на санкциите?“, пита още Джамбазки.

 

 

 

Той припомня, че миналата година Министерството на външните работи на България е обявило за персона нон грата двама руски дипломати от посолството в София заради събирана от тях „конфиденциална информация за българските въоръжени сили“. Евродепутатът добавя, че скоро след този случай главният прокурор на страната Иван Гешев е информирал външно министерство за „разузнавателна дейност в България, осъществявана от чуждестранни граждани с дипломатически имунитет“.

 

 

 

Според Джамбазки, става въпрос за военния аташе на Русия в София. Според разследващите целта на извършените действия от военното аташе на Москва в София е била информация, представляваща държавна и служебна тайна.

 

 

 

Тя е трябвало да бъде предадена на руското военно разузнаване. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин. Сънародникът ни е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага, обясниха в края на миналата година от Външно министерство.

 

 

 

Изданието припомня, че през септември 2020 г. България реши да изгони двама руски дипломати по обвинение в шпионаж. Москва определи това като опит да се нанесе вреда на конструктивните българско-руски взаимоотношения и като ответна мярка на 12 октомври обяви двама български дипломати за персона нон грата

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024