ОБЩЕСТВО

Кунчев: Големият проблем на България не е третата, а първата и втората доза. Много хора не искат

Кунчев: Големият проблем на България не е третата, а първата и втората доза. Много хора не искат

 

big_31_4

 

 

Главният държавен здравен инспектор на България доц. Ангел Кунчев коментира актуалната здравна обстановка, свързана с пандемията с коронавирус у нас

 

 

 

„Доказано е, че поне една година имаме имунна защита от ваксините, като дори това може да е и за по-дълъг период. Големият проблем на България не е третата доза, а първата и втората доза. Ние трябва да преминем тези 20 процента, да се стремим към това, което минаха другите страни – 70-80 процента ваксинирани.

 

 

 

Някои колеги твърдят, че дори доживот е защитата, но аз не мога да го твърдя. Безспорно, най-добрата мярка е България да не е последна по ваксинации. Ще имаме много сериозни проблеми, ако продължаваме да бъдем оставачите на Европа.

 

 

 

Не може с 20 процента, хората ще започнат да отменят културни, конгресни и спортни прояви. Ще повлияе много сериозно на туристическия сезон следващата година.

 

 

 

За щастие, за момента няма някакъв втори пик. Има задържане, макар и на високи нива“, коментира Кунчев в сутрешния блок на БТВ.

 

 

 

„Ако успеем да задържим тези нива, ще успеем да се справим. Ако масово се вдигнат на над 500 на 100 000 души случаите, много ще се повиши риска за цялото ни здравеопазване. Държим се на 300 заразени от 100 000 души. Ако вие влезете на един концерт, можете да ползвате 30-50 процента от местата, но ако сте в спортна зала, не.

 

 

 

Трябва да се изравнят нещата. Има дни, в които няма нито един починал с ваксина. Средно е 2-3 процента от смъртните случаи. Обикновено това са хора с много придружаващи заболявания и на висока възраст.

 

 

Тези, които са го карали много тежко, нямат много антитела. От приетите в болница 15-20 процента са ваксинирани, тежките случаи са 5 процента, а 2-3 са починалите. С ваксините целим да няма смъртни случаи“, посочи Кунчев.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024