Политика

Външно министерство привика турския посланик заради намесата на Турция в изборите

Външно министерство привика турския посланик заради намесата на Турция в изборите

 

big_big_1d3b

 

 

Турският посланик у нас Айлин Секизкьок е бил поканен на разговор във Външно министерство само няколко часа след като вътрешният министър Бойко Рашков заяви на брифинг, че южната ни съседка се е намесвала в изборите „2 в 1“, които се проведоха в неделя.

 

 

По думуте му турски медии и официални лица са отправяли призиви за масово участие във вота, в който имаше за пръв път кандидат за президент турчин и са агитирали за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Министърът обяви, че цялостното поведение на турската държава преди и по време на изборите може да се тълкува като сериозна намеса в изборния процес, предаде актуално.ком.

 

 

Според съобщението на външно министерство – именно изборите са били поводът за срещата между постоянния секретар на ведомството Иван Кондов и Секизкьок.

 

 

На турската страна е било привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас, каквито бяха обвиненията и на министър Рашков.

 

 

Българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

 

 

 

Срещата във Външно министерство идва и в деня, в който структурата на ДПС в Истанбул открито изяви своята подкрепа за двойката Анастас Герджиков-Невяна Митева за предстоящия в неделя балотаж. С пост на турски език в социалните мрежи те призоваха да се гласува именно за Герджиков. Пред Actualno.com от пресцентъра на ДПС отказаха да коментират поста, който минути след разговора ни беше изтрит.

 

 

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024