Политика

Министър Гьоков: Пенсиите ще скочат с 6,1% през 2022-а. Ковид добавката рано или късно ще отпадне

Министър Гьоков: Пенсиите ще скочат с 6,1% през 2022-а. Ковид добавката рано или късно ще отпадне

 

big_31134

 

Считано от 1 юли е планирано осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и на база на предварително отчетна информация, пенсиите ще бъдат увеличени с минимум 6,1%. Това обяви социалният министър Георги Гьоков пред депутатите в парламента.

 

 

Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската, категоричен бе той. Пенсията плюс добавката плюс ковид добавката е равна на декемврийската, увери Гьоков.

 

 

От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

 

 

 

Той обясни, че някои възрастни хора са получили по-малко суми, защото вдигането на пенсиите не компенсира двойно по-ниския размер на ковид добавките. „Това се получи заради политическите решения в предишния парламент”, заяви министърът.

 

 

По идеята пенсиите и добавките да бъдат давани от различни институции, за да не става объркване, Гьоков коментира, че това ще създаде нови трудности за пенсионерите. Ако добавките се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, ще се налага да се подават заявления от възрастните хора, най-малкото защото трябва да посочат начин на плащане. От НОИ не могат автоматично да дадат данните на пенсионерите на агенцията, защото това е незаконно.

 

 

„Засега ковид добавката е до юни, дай Боже да не се налага да я продължваме. Тя обаче рано или късно ще отпадне”, предупреди министърът. Той каза, че разчита на интелигентността на българските пенсионери да се ориентират кое е пенсия, кое – допълнително социално плащане заради пандемията. За ефекта на объркване, което предизвикаха държавните институции, Гьоков заяви пред депутатите: „Невинни по въпроса няма”.

 

 

 

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024