Политика

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани

 

php4pmsr1_559x345

 

 

В последния възможен момент служебното правителство е успяло да договори слот в Турция за разтоварване само на един танкер с втечнен газ, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов на извънреден брифинг.

 

 

 

Срокът за това изтече днес в 18:00 часа и страната ни трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, договорени от кабинета „Петков“ с американската компания „Шиниър“. Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от „Шиниър“ отказаха.

 

 

„Затова компанията коригира офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия“, каза министърът.

 

 

Суровината е на цена над 300 и под 400 лв. за мегаватчас. Газът от кораба ще покрие една трета от нуждите на България. Газ от Азербайджан ще задоволи още една трета от консумацията, обясни още Христов.

 

 

И добави, че офертата на „Шиниър“ е по-конкуретна от най-конкуретната оферта, подадена от обявения преди десетина дни търг за втечнен газ на „Булгаргаз“. Очаква се, че цената на този танкер ще бъде с около 30 долара под пазара при производител и около 20 долара под пазара при влизането на газа в нашата мрежа.

 

 

 

По думите на Христов товарът на двата танкера, договорени за ноември и декември, няма да бъде купен, защото за осигуряването на място за разтоварване трябва да бъдат платени над 10 млн. евро.

„Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна“, обясни Христов.

 

 

 

Министърът на енергетиката посочи, че служебното правителство ще продължи да търси средносрочни договори за доставка на газ по тръби. Другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените.

 

 

 

„Оттук нататък се фокусираме на средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества“, допълни още служебният министър.

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024