ОБЩЕСТВО

Днес това малко ангелче от Богдан имаше само късче хляб / СНИМКИ

Днес това малко ангелче от Богдан имаше само късче хляб / СНИМКИ

 

dnes-tova-malko-angelche-bogdan-imashe-738

 

 

Колко ли семейства са съкрушени, колко къщи са отнесени от потопа в Карловско…

 

Държавата е на колене пред ужасяващата стихия, която се случи преди дни в Карловско. Кой ли е очаквал, че може да се случи подобно нещо – къщите на много хора са отнесени от потопа, а точно такъв потоп от небето не се вижда всеки път, рядко се вижда и бедствието, което въпросният потоп сътвори – и по-добре, че рядко ставаме свидетели на подобен тип поройни дъждове, които след себе си оставят истински природни зрелища.

 

 

Картината от пострадалите Карловски села е неприятна – редица срутени къщи, тонове повлачени дървета, паднали електрически стълбове, завлечени и потънали в кал автомобили. Eдинственото, за което можем да се радваме, е че няма ранени и загинали след бедствието.

 

 

В откъснатото село Богдан операторът Цветан Цанков среща малко ангелче, което в ръцете си е държало само късче хляб. Той разказа за срещата си с момиченцето в своя личен Фейсбук профил, видя GlasNews.bg.

 

 

„Да, днес в село Богдан това малко ангелче имаше само къшче хляб. Стоеше мълчаливо със своя брат и наблюдаваха огромните щети. Бедсвието приема спокойно, а нейното братче се опита да ни успокои с думите “само се пазете”. Аз днес съм #Богдан, а ти!“, написа Цанков и сподели снимка на малкото момиченце.

 

Съвременният български поет, писател и драматург Недялко Славов също не пропусна да коментира бедственото положение.

ТОВА ВИДЯХ ДНЕС В ТРИЛИСТНИК, пише Славов и разказва:

 

 

„Водата се надига бавно, с педя за час. Мирише гробно. Носи жълта тиня и леден лъх. Прелива коритата на каналите, плъзва из нивите, поглъща шосето: там където е било вада, вече тече река. Кучетата вият на земетресение. Из нивите прибягват зайци, диви котки и яребици, търсят високо място, намират го , то скоро става остров и вече са в смъртно обкръжение. Хората и те така. Търсят високото, щъкат обезумели, гледат към къщите си в селото, където водата е до покривите им. Децата са все още любопитни. Приемат всичко като игра на възрастните. Но днес им предстои да пораснат с няколко години до вечерта.“

 

 

 

Междувременно кризисният щаб под ръководството на Д-р Емил Кабаиванов – Кмет на община Карлово, анализира състоянието на пострадалите селища към момента. Създадена е организация за ликвидиране на последиците във всички селища на Общината, като с приоритет са с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина. В тези населени места се включиха доброволци от цялата страна.

 

 

 

Кризисният щаб се обръща с молба към всички, които могат да осигурят техника – багери, трактори, фадроми и самосвали, които да се включат в почистването в най засегнатите райони.

 

 

 

Желаещите да помогнат с парични средства на пострадалите от наводнението могат да направят това по следната банкова сметка:

 

 

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC: FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Код за вид плащане: Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната

44 51 00 Титуляр: Община Карлово

Кризисният щаб благодари на всички организации и граждани, които помагат в този тежък момент.

 

Бедствието в снимки:

Глас нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024