СВЯТ

Украйна: Русия е станала по-силна в боевете с обучената от НАТО армия

Украйна: Русия е станала по-силна в боевете с обучената от НАТО армия

 

1010x570

 

 

 

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина заяви, че сега Русия трупа „ценен опит“, водейки битки с украинска армия, обучена и оборудвана по стандартите на НАТО.

„Тази война дава на Руската федерация, на руската армия, ценен опит в сраженията, най-вече с армията ни, която вече е обучена по стандартите на НАТО, има командване като на НАТО, оборудвана е с най-новото оборудване на НАТО“, казва Стефанишина пред сп. „Нюзуик“.

 

 

 

„Повярвайте ми, техните служби натрупват информацията и данните, които получават“, каза тя.

 

 

 

Според нея, ако сега войната с Русия приключи с преговори, то с натрупания военен опит Русия „ще стане по-силна“. Ето защо, според Стефанишина, войната трябва да се води, докато не стане ясно, че Русия няма да започне нова война.

На въпроса дали това означава, че Украйна ще се откаже от мира, докато Русия все още представлява военна заплаха, Стефанишина отговори: „да“.

 

 

 

Официално обявената цел на Киев в тази война е да освободи своите територии в рамките на международно признатите граници от 1991 г.

 

 

 

В същото време секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов по-рано намекна, че украинските войски може да не се спрат на границата с Русия.

 

 

 

Данилов заяви, че ВСУ ще спрат там, „където свършват нашите интереси. А интересите на ВСУ ще приключат там, където започне краят на руската не-до-там-империя“, заяви той, като подчерта, че една от целите на войната е „в крайна сметка да се сложи край на въпроса за влиянието на Русия върху нейните непосредствени съседи“.

 

 

 

Запитан колко време ще отнеме, Данилов каза:

„Това не е въпрос за ден или два, седмица или месец. Това е въпрос, който ще отнеме много повече време, като се има предвид, че Руската федерация е голяма по площ държава. Там има огромен брой колонизирани народи, които тя използва днес в тази война. Когато Русия най-накрая се лиши от колониите си, които е заграбила през XIX и XX век, тогава ще видим истинската територия на Русия. Всичко това ще бъде разпръснато“, смята секретарят на Данилов.

 

 

 

Междувременно стана известно, че Киев е частично защитен с антидронов купол, който защитава особено важни обекти. Но пълното му изграждане ще отнеме поне две години.

 

 

Юрий Зозуля, съветник на кмета на украинската столица, заяви това по местна телевизия.

 

 

 
„Според мен за един пълноценен купол са необходими две години. Но отчасти този купол вече работи в Киев. Има особено важни обекти, които вече са защитени от такива антидронови системи. И по принцип тя е планирана като мобилната комуникация – клетка по клетка… Скоростта на развитие на изграждането на такава система зависи в голяма степен от финансирането. Създаването на купол срещу дронове ще отнеме десетилетия, но мисля, че можем да се справим за две години“, заключи съветникът на кмета.

 

 

 

Междувременно според последната сводка на украинския генерален щаб през деня на обстрели са подложени повече от 20 селища. Сред тях са Константиновка, Билохорие, Ивановка, Никопол, Бахмут, Соледар, Яковлевка, Давидов брод и Наливайковка. Засегнати са инфраструктурни обекти в областите Киев и Запорожие.

 

 

 

Руски атака са били отблъснати в районите на Новосадово, Яковлевка, Берестово, Бахмут, Бахмут, Опитне, Красногоровка, Невелске, Първомайское, Маринка и Победа.

 

 

 

Руските въоръжени сили продължават да търсят варианти за попълване на частите, които са претърпели загуби в боевете. Поради това командирите на всички нива настояват личният състав да премине на договорна служба. На войниците се предлагат високи възнаграждения, подобрен социален пакет и гаранция, че ще служат извън линията на съприкосновение. Въпросът за материалното осигуряване на мобилизираните лица остава проблематичен. Например в град Полохи, Запорожка област, е пристигнало подразделение, чийто персонал е частично облечен в цивилни дрехи, се казва още в сводката.

 

 

 

В същото време в петролно депо в руската Белгородска област, която граничи с Украйна, днес избухна пожар след обстрел, заяви губернаторът на областта, без да уточнява кой е извършил обстрела, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

 

 

Властите на руски области, граничещи с Украйна, сред които и тези на Белгородска област, обвиняват украинските сили, че атакува обекти на тяхна територия, включително линии на електропреносната мрежа и депа за гориво.

 

 

 

 

Към настоящия момент няма Киев не е коментирал твърденията на губернатора на Белгородска област, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

„Поредният обстрел. Единият от снарядите порази петролно депо в Белгородски окръг. Службите по извънредните ситуации се борят с огъня. Няма опасност той да се разпространи“, заяви в социалните мрежи губернаторът Вячеслав Гладков.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

СВЯТ

More in СВЯТ

лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024