ОБЩЕСТВО

Кошмар за Кунева и грантаджиите на „Америка за България“ : Деца и учители се снимат с учебника по „Родинознаниe“!

Кошмар за Кунева и грантаджиите на „Америка за България“ : Деца и учители се снимат с учебника по „Родинознаниe“!

kuneva-kostadinov-uchebnici

Звучен шамар на всепоглъщата министърка на образованието нанесоха група българчета и техните учителки от училище „Иван Вазов“ в гр.Арма, Северна Ирландия. Те се снимаха групово с новия учебник по „Родинознание“ и разпространиха снимката в Мрежата. Както е известно, въпросният учебник е абсолютно забранен лично от Кунева за българските училища, като има случаи дори на заплашвани учители, за това че са попитали могат ли да го ползват като „помощно“ средство.

Училищата в чужбина, макар да работят по програма, съгласувана с Министерството (за да им се признават дипломите), имат по-голяма свобода какви учебни помагала да ползват. Съответно, абсолютният хит на българския учебникарски пазар, се харесал на родители и учители, и историята там ще се учи по този учебник. А снимката е хвърляне на предизвикателство към Кунева и екипа и от неолиберални бюрократи. Които се опитват да поправят историята, да вадят патриотични автори от курсовете по литература, и да ги подменят с „Робинзон Крузо“ и други приключенски романи.

Автор на учебника е директорът на Добричкия исторически музей Костадин Костадинов. Преди няколко седмици от политическите среди изтече слух, че ще го назначат за министър на образованието в служебното правителство. Това предизвика вълна от въодушевление във Фейсбук, като се стигна дори до невероятни изказвания от типа: „Ако това стане, аз се връщам в България“. Самият Костадинов бе изненадан от одобрението което получи, както и от това, че дори започнаха да се образуват учителски групи в подкрепа на кандидатурата му.

По-късно обаче, под натиска на неолиберално-соросоидните кръгове, се появи информация, че президентът е под огромен натиск да не допуска патриоти в правителството. Вместо това Радев трябвало да назначи твърд кабинет от неолиберали, верни и проверени от Посолството. Чуха се дори имената на Соломон и Гергана Паси, съответно за еврокомисар, и министър на външните работи. Тази информация мигновено предизвика вълна от гняв в социалните мрежи, а Радев (все още не направил нищо) бе обявен за „предател“ и „продажник“. Това наложи негови съветници да излязат и да обявят, че никакви слухове за служебния кабинет не излизат от президента, и не го ангажират. Познаващи политическия процес анализатори, твърдят че това означава, че везните отново се накланят по-скоро към по-патриотичен кабинет.

Остават няколко дни до развръзката.

Общо учебникът по „Родинознание“ вече е изпратен на 42 български училища в чужбина. Самата бройка на толкова много школа е изумителна. Ситуацията много прилича на средата на 19 век, когато без държавна подкрепа и въпреки всевъзможни пречки, българите сами са си създали хиляди училища из села и градчета, и са ги финансирали от своя оскъден залък. Сега същото правят нашите сънародници в чужбина. А изборът им да учат истинската история, сочи че все пак някаква надежда за тази страна има.

ГН

http://gudelnews.com/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024