ОБЩЕСТВО

Погром! ГЕРБ съсипаха евроинвестиция за милиони – за няколко часа ток!

Погром! ГЕРБ съсипаха евроинвестиция за милиони – за няколко часа ток!

язовирriba-307902-810x0

Събитията около студените дни, в които енергийната система колабира, със сигурност ще родят много разследвания в бъдеще. Безогледното управление на енергетиката в този момент е нанесло щети на държавата за стотици милиони, и фактите вече започват да излизат.

Малко между редовете, и без да се посочва виновник, дойде новината за погрома в язовир „Въча“. Първо я пусна ощетен инвеститор във Фейсбук. След дни на мотаене, БНТ направи репортаж, от който се видя пълният погром в язовира.

За да произвеждат ток панически, герберите брутално са източили язовира. Това го е пресушило практически, а стигането до дъното е ликвидирало цялото рибовъдно стопанство там. То е изградено с над 1 милион евро европейски пари. Сега държавата ще трябва да ги връща на Брюксел.

Абсурдното е, че това е направено, за да се добие ток за няколко стотин хиляди лева. Брутна цена. Печалбата е в десетки хиляди. Заради този приход, е ликвидиран обект за милиони, изтребена е и рибата. Тя предстои да тръгне по течението надолу и да отрови цялата река. Може да задръсти и тръбите в хидро съоръженията надолу.

И всичко това се случи, защото олигарсите на ГЕРБ искаха да продължат да изнасят ток, а други олигарси – американските централи, не са си изпълнили задължението да поддържат „студен резерв“. Т.е. за частниците всичко да е ОК, да си вземат парите, а какво става назад по веригата – държавата да се оправя. Абсурдното е, че държавата плаща реки от пари за „студен резерв“, но не може да си ги вземе обратно, ако резервът се окаже липсващ при нужда. Излиза, че години сме плащали за нищо. За една лъжа.

А в случая с „Въча“ максималното възможно наказание за източването на язовира е 25 хиляди лева глоба. Съсипваш обект за милиони, глоба 25 хиляди…

Всичко случило се е абсолютно криминално престъпление и обвинени ще има съвсем скоро. Така не се управлява енергетика. Така се руши енергетика. / ГН

Бултаймс

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024