Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

Spread the love

 

1010x570

 

 

Според информация на „Гласове“ в понеделник Белене ще посетят американски и украински официални лица. Целите на визитите са няколко. Според нашата информация служител на Държавния департамент на САЩ и представител на „Уестингхаус“ ще огледат площадката на АЕЦ „Белене“, заедно с представители на украинската енергийна компания „Енергоатом“.

 

 

Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“. Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1, 2 млрд. лева.

 

 

Нашите източници твърдят, че американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат.

 

 

 

Именно затова е и посещението на служителите на „Енергоатом“, които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков. Представителят на „Уестингхаус“ пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.

 

 

Очаква се посещението на американците и украинците да продължи от понеделник до сряда.

 

Гласове