България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

Spread the love

welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

 

 

Европейският съюз иска да даде на Украйна гаранции за сигурност. Проектът в момента се обсъжда с Киев и Брюксел уточнява дали войници от ЕС могат да бъдат изпращани в Украйна. Според информация от WELT AM SONNTAG отговорните посланици на 27-те държави-членки на Съюза наскоро са се споразумели за текст от единадесет страници, класифициран като „поверителен“, който в момента се обсъжда между Европейската служба за външна дейност и правителството в Киев.

 

 

 

ЕС иска да поеме ангажименти за сигурност предимно под натиска на правителството в Киев. Ангажиментите обаче не са по правно обвързващи от двустранните споразумения за гаранции за сигурност. Според вътрешна информация на ЕС само седем държави членки досега са дали такива гаранции: Германия, Дания, Франция, Италия, Финландия, Нидерландия и Латвия.

 

 

 

Други осем държави отказват да сключат двустранни споразумения с Украйна за ангажименти за сигурност: Словакия, Унгария, Хърватия, България, Кипър и неутралните държави Ирландия, Австрия и Малта. Швейцария и Турция, които не са част от ЕС, също не искат да се споразумеят за споразумение за сигурност с Киев.

 

 

 

Това пише Welt, позовавайки се на поверителни данни от Европейския съюз.

 

 

Медията отбелязва, че споразумението първоначално включва „широки задължения“ на Европейския съюз в областта на „политическа, военна и икономическа помощ“ по отношение на Киев.

 

 

Споразуменията ще останат в сила „до присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО“.

 

 

 

Проектът съдържа клауза, че в случай на нападение срещу Украйна „ще се проведат незабавни консултации в рамките на 24 часа за обсъждане на правото на Украйна на самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН“, но проектът не казва за участието на европейските войници в битките.

 

Глас нюз бг