ОБЩЕСТВО

Евростат: Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка!

Евростат: Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка!

pexels-photo-386009

Ако сте чули от новините или от Бойко Борисов, че българите печелят все повече, спестяванията им растат и почиват в чужбина на всеки празник, но нищо от това не се отнася за вас, не се притеснявайте. Мнозинството от хората в България се лишават от годишна ваканция, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%, сочат данните на Евростат.


Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка


Ако сте чули от новините, че българите печелят все повече, спестяванията им растат и почиват в чужбина на всеки празник, но нищо от това не се отнася за вас, не се притеснявайте. Мнозинството от хората в България се лишават от годишна ваканция, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%

“Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече.” – обясни Бойко Борисов в началото на септември, 2016 г., при посещение на новострояща се църква във Варна, за която държавата бе дала 300 хиляди лева. – “Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото.”

Тази тирада на премиера е по повод на данните за преминаване на граничния пункт Кулата, според които 80 хиляди души са преминали през него в началото на поредния дълъг почивен уикенд. Това, че тази бройка представлява 1% от населението не пречи на Борисов да заключи, че “всичко е на почивка”. По същата логика спокойно може да се каже и че българите са се видели с пари или че депозитите растат, стига за образец на българина да се вземе единия процент от населението с много високи доходи.

Както може да се предполага, действителността и светът, в който живее българският премиер, отново се разминават драстично.

Това са фактите

Мнозинството от българите не могат да си позволят едноседмична почивка веднъж в годината, камо ли да се редят на гръцката граница на всеки празник. Лишени от възможности за подобна ваканция са 56.4% от хората в България, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%. Това показват обобщените данни на Евростат за 2016 г.

И двете величини са смущаващи, доколкото един от трима жители на Европейския съюз не могат да си позволят адекватна почивка, при положение че тя е от ключов фактор при ограничаване на най-разпространените предотвратими причини за смърт в общността. Тези данни обаче са логични на фона на разлика от над 5 пъти в ЕС между доходите на 20-те процента най-богати и най-бедни граждани. В България тази разлика расте устойчиво в последните години покрай отказа от прогресивна данъчна ставка и през 2016 г. достигна 7.9 пъти, което към момента е най-високо ниво на неравенство в Европейския съюз. При такава разлика в доходите е напълно нормална ситуацията, в която 1% от населението на страната се строява на гръцката граница за всеки празник, а други 56% не могат да си позволят нито една продължителна почивка.

Още по-интересно е, че сегашното положение представлява значително подобрение спрямо периода 2011-2012 г., когато в разгара на политиките на бюджетни съкращения и задържане на доходите на кабинета Борисов-1, едноседмична почивка не са могли да си позволят приблизително 3 от 4-ма българи. В последните 4 години, след края на “ерата” на Симеон Дянков, този дял постоянно намалява, след като държавната политика спрямо доходите бе леко размразена.

Въпреки това, в по-лошо положение от нас в ЕС са само в Хърватия и Румъния, където все още над 60% се лишават от ваканция. Други страни от Източна Европа пък са с по-добри показатели от средноевропейските, например Словения (26.9%) и Чехия (28.9%). Ножицата на неравенството и в двете страни е над два пъти по-затворена, отколкото тази в България, като най-заможните 20% от хората изкарват около 3.5 пъти повече от най-бедният квинтил.

Отличници, както обикновено, са скандинавските страни, Австрия и Холандия с под 20% от населението, лишаващо се от едноседмична почивка. На първо място е Швеция с едва 8%, а нивото в Норвегия, която не е част от ЕС, е 6%, т.е. близо десет пъти под това за България. За последните 5 години почти всички страни в общността са показали подобрение с изключение на Гърция, Кипър и Дания.

Ивайло Атанасов, baricada.org

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024