ОБЩЕСТВО

Уникален светофар стресна пловдивчани – абсурдна ситуация, която може да доведе до най-лошото! СНИМКА

Уникален светофар стресна пловдивчани – абсурдна ситуация, която може да доведе до най-лошото! СНИМКА

светофар1502044025_svetofar

Потенциално опасен светофар в Пловдив разтревожи шофьорите, вече притеснени от честите катастрофи по улиците на града. Става дума за сигналната светофарна уредба на булевард „Княгиня Мария Луиза“ при кръстовището с улица „Петко Д. Петков“. Читател на TrafficNews.bg ни писа, защото според него там е налице абсурдна ситуация, която може да доведе до нов инцидент.

„Проблемът е, че светофарът за колоездачи и този за коли светят по напълно противоположен начин“, обяснява той. Тревогата му е, че може зелен светофар да се засече както за колоездачите по булеварда, така и за шофьорите по „Петко Д. Петков“. „Представете си, ако стане инцидент между колоездач и кола. Кой ще е виновен, при положение, че и двамата са на зелено? И това не е единствената опасност, която може да предизвика една на пръв поглед малка грешка“, пише нашият читател.

Грешка обаче няма. Оказва се, че светофарът на кръстовището на „Мария Луиза“ и „Петко Д. Петков“ е уникален за цял Пловдив. Това е единственото място в града, където зеленото се разминава за шофьори и колоездачи, движещи се по булеварда, обясни за читателите на TrafficNews.bg Борислав Кръстев, директор на ОП „Организация и контрол на транспорта“. Това е напълно умишлено и е направено след много внимателно обследване и съгласуване с КАТ.

Причината е, че само на това кръстовище велосипедист може не само да продължи направо, но и да предприеме ляв завой по „Петко Д. Петков“. Именно заради това жълтата линия на велоалеята е прекъсната, а не е плътна.

Поради тази цел кръстовището е уникално и с друго. Велосипедистите имат реверанс от 8 секунди, в който светофарът свети в зелено само за тях. През тези осем секунди шофьорите и по „Петко Д. Петков“, и по „Мария Луиза“ виждат червено. Целта е именно да се осигури безопасността на колоездачите и да се избегнат инциденти.

Трафик нюз

https://trafficnews.bg/plovdiv-gradat/news/81670/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024