Политика

ГЕРБ дадоха заден и прехвърлиха горещия картоф с конвенцията на Конституционния съд!

ГЕРБ дадоха заден и прехвърлиха горещия картоф с конвенцията на Конституционния съд!

КС-герб93130_660_370

 

 

ГЕРБ дадоха заден и прехвърлиха горещия картоф на конституционните съдии. Истанбулската конвенция заминава в Конституционния съд.

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът трябва да каже дали тя противоречи на нашето законодателство.

 

 

 

 

 

 

 

ГЕРБ ще сезират КС относно най-спорните текстове, по които се раздели обществото, като гей браковете, които е присъстват в основния ни закон.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще дадат на съдиите и текстовете със спорното понятие „социален пол/джендър“, стана ясно още от изявлението на Тома Биков и Данаил Кирилов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това не е отстъпление от нашата позиция, подчерта Кирилов, като посочи, че само КС е компетентен да се произнесе по казуса законосъобразност на въпросния международен договор спрямо българското законодателство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В устава на ГЕРБ християнското семейство било записано като ценност, не сме се отказали от това, декларира и Тома Биков.

 

 

 

 

 

 

 

На въпроса на Канал 3 дали, ако КС каже, че документът противоречи на Конституцията, тя ще бъде променена, за да се приеме конвенцията, и двамата депутати заявиха, че на този етап не говорим за промяна на основния закон заради това.

 

 

 

 

 

 

Ще се търси политически консенсус, гарантира Данаил Кирилов.

 

 

 

 

 

 

 

Междувременно ПГ на „БСП за България“ не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

 

 

 

 

 

 

 

 
От БСП уточняват, че се предлага преформулиране на въпроса от: „Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?“ на „Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?“

 

 

 

 

 

 

 

Сутринта депутатът от БСП Тодор Байчев обяви,  че ще внесат отново предложението за всенародно допитване, но едва след като формулират въпроса по друг начин. Той отказа да дава повече подробности.

 

 

 

 

 

 

 

 

Шефът на Правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи услужливо на БСП въпросът да бъде „За или против домашното насилие“, но Байчев опонира, че това ще отклони отговора от казуса с ратифицирането.

 

 

 

 

 

 

 

 

Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция“ – с този конкретен въпрос. парламентарната група на БСП внесе на 25 януари т.г. в деловодството на Народното събрание искане, подписано от 74 депутати, за провеждане на Национален Референдум за Истанбулската конвенция.

Възможните отговори ще са два – ДА или НЕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но Законът е конкретен и категоричен: Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с „ДА“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но ако повечето отговарят с НЕ?

Тогава референдумът не е валиден.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това означава, че за да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В противен случай положението остава непроменено, все едно не е имало проведен референдум.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблемът има и в изискването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, конкретно в чл.23, който казва: „Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.“

 

Чл. 9, ал.1 Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чл. 9, ал. 6 Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

 

 

Чл. 25, ал.1 Решението, прието чрез национален референдум, се обнародва в „Държавен вестник“ от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му. Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му.

 

Канал 3, Епицентър

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024