ОБЩЕСТВО

Повишихме ви цената на парното с 50% за 1 година. Благодарим на електората на ГЕРБ!

Повишихме ви цената на парното с 50% за 1 година. Благодарим на електората на ГЕРБ!

топлофикация

Нов скок на парното с 8% и общо 43% за 15 месеца

 

 

 

След последното поскъпване от 1 юли със 7,45%, нови 8% слага отгоре от идния понеделник цената на парното и топлата вода. Без друго твърде скъпата услуга само за 15 месеца поскъпна общо с рекордните 42,74% с натрупване. Напомняме, че котировката изригна с 23% от 1 юли м.г., като се изчисли и натрупването.

 

 

 

Напомняме, че въпреки обявяването за незаконна на таксата Сградна инсталация от Върховния административен съд, Топлофикация продължава да я начислява, а за втори път тази година й слага и сериозна надбавка успоредно с цената на отоплението. 

 

 

 
Министерството на енергетиката шиканира написването на нова, вече законосъобразна наредба за оформянето на цените в сектора, което отнема стотици милиони противоправно от хората и ги оставя на бездънната каца, в която вече десетилетия се е превърнало общинското дружество. А също на частните топлофикации в страната, които са собственост на кръговете на олигарси като Ковачки и Банев, а в Пловдив – на австрийската ЕВН.

 

 

 

 

Енергийният министър Теменужка Петкова оправдава поскъпването с цената на газа, но не казва по каква причина, въпреки възможностите, които сама признава, кабинетът не преговаря с Газпром за корекцията им надолу.

 

 

 

 

Въпросът трябва да бъде поставен и на Булгаргаз – държавната група фирми, която служи за партийна хранилка на лица от Крумгейт, съпрузи и съпруги на депутати и правителствени чиновници от ГЕРБ, нямащи нищо общо с енергетиката, но заемащи добре платените постове в лошо управляваните компании.

 

 

 


Напомняме, че моментът за натиск върху Газпром е идеален, след като Европейската комисия заплаши и получи отстъпки от руския монополист. Ситуацията рязко ще се промени догодина, когато стартът на Турски поток ще обрече Булгаргаз и топлофикациите у нас на фалит, след като вместо Анкара да ни плаща транзитна такса за синьо гориво, както десетилетия наред досега, ще вдигне още цените, щом си сложи своя процент за преминаването на газа през нейните тръби.

 

 

 
Странно защо, въпреки че е наясно със ситуацията повече от 4 години, откакто Петкова е министър, а Борисов води второто и третото си правителство, властта не взема мерки по въпроса. Напомняме, че с писмо на служебния вицепремиер и сегашен редовен Екатерина Захариева България се отказа да реализира Турски поток. През тази година отново заговори за възможност да го строи, което обаче вече Москва не желае.

 

 

Източник: 19min.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024