СВЯТ

Заев не признава провала си: Ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС

Заев не признава провала си: Ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС

 

big_7

 

 

Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев в специално изявление след провелия се днес референдум за името на страната, съобщава БГНЕС.

 

Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС, каза още македонският премиер.

 

 

Той подчерта, че днес се е провел мирен и демократичен референдум. „Гражданите гласуваха свободно и достойно. Всеки гражданин гласува по собствено желание. Волята на гражданите е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Заев.

 

 

 

Премиерът на Македония очаква, че голямото мнозинство от гражданите са гласували за европейска и евроатлантическа Македония. Според него сега волята на гражданите от този консултативен референдум трябва да бъде реализирана от политиците. Заев обеща да насърчи процесите за евроатлантическата интеграция на Македония. Македонският премиер обеща да даде пресконференция след около два часа, на която да отговори на всички журналистически въпроси и да даде най-новите данни за броя на гласувалите.

 

 

 
В Република Македония днес се проведе референдум гражданите трябваще отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум.

 

 

 

Междувременно пред сградата на македонския парламент са започнали да се събират привържениците на движението „Бойкотирам“, които се готвят да празнуват, съобщава „Фокус“, позовавайки се на македонският портал „А1 Он“. На булеварда пред народното събрание вече е издигната ораторска трибуна, заради което е блокиран транспорта, а може да се забележи и засилено полицейско присъствие, отбелязва още изданието.

 

 

 

Изборният ден в страната приключи в 19:00 часа местно време.  По последните данни на Държавната избирателна комисия, избирателната активност е 34,09%.

 

 

Петел

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024