Политика

Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, не смятам, че и България има работа там

Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, не смятам, че и България има работа там

качаbig_1f19

 

 

 

Според министъра на отбраната и вицепремиер Каракачанов форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящо изтегляне на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан, съобщи бТВ.

„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще си отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 човека.

 

 

 

 

 

Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече“, категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

 

Попитан дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори: „Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”.

 

 

 

 

На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и „ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз смятам, че и ние трябва да преразгледаме позиция“, допълни военният министър.

 

 

 

 

България участва в Афганистан с 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия „Решителна подкрепа“, в която беше преобразувана най- дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

 

 

 

 

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останилите нации които поддържат военно присъствие от 16  хиляди инструктори.

 

Петел

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024