Политика

София ще подари отоплителни инсталации на 18 хил. домакинства, които в момента са на дърва и въглища

София ще подари отоплителни инсталации на 18 хил. домакинства, които в момента са на дърва и въглища

 

item_fandukova

 

 

 

В момента все още е рано да се вземе решение дали ще се кандидатирам за нов мандат. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, пише Блиц.

„Ще си задавам всички въпроси след няколко месеца, ще го обявя публично“, обясни още Фандъкова. Тя коментира, че всеки ден ѝ задават въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат и посочи, че когото има готово решение ще го съобщи на всички.

„Ако кметовете сме чакали последната година, за да покажем какво можем да направим, то много лошо за нас. Винаги съм казвала, че нашата работа се оценява през цялото време, че кампанията за следващите избори започва от първия ден“, коментира кметът на столицата.

 

Столична община планира да подари екологични отоплителни инсталации на 18.3 хил. домакинства на нейната територия. Фандъкова обясни, че безвъзмездните отоплителни тела ще бъдат дадени на домакинства, които в момента се отопляват на въглища или дърва. Техният общ брой на територията на общината е 55 хил.

 

 

Раздадените по-екологични отоплителни инсталации ще се захранват с газ, ток, топла вода или пелети. Всяко едно от домакинствата, на които бъде предложена безплатна смяна на отоплителните уреди, ще има избор дали да се съгласи или не.

 

 

 
Фандъкова каза още, че за да е по-чист въздухът в София, вече е приет закон за въвеждане на стандарти при продаваните въглища и дърва, като сега предстои Министерството на околната среда и водите да изготви съответните наредби как да се прилага законът. „Искаме, когато хората купуват дърва и въглища, да става въпрос за въглища с по-ниско съдържание на пепел и сяра, а дървата да са по-сухи, за да не замърсяват въздуха толкова много“, обясни столичният кмет.

 

 

 

Според градоначалника горенето на отпадъци, което се наблюдава основно в ромските махали, трябва да бъде обявено за престъпление. Фандъкова смята, че такова затягане на правилата е нужно, тъй като горенето на боклук и в момента е забранено, но санкциите са административни и не водят до нужния ефект – спад на нарушенията.

 

 

 

 

Като други мерки за подобряване качеството на въздуха тя посочи факта, че Столична община продължава да купува нови автобуси и трамваи за градския транспорт, а освен това тази година ще бъде открит третият метродиаметър от метрото – най-важният за София проект от гледна точка на транспорт и екология.

 

 

 

По отношение на това как ще се финансира поддръжката на Северната скоростна тангента край София след поисканото от премиера Бойко Борисов отпадане на винетките по този път Фандъкова обясни, че през лятото по този участък ще започне да действа ТОЛ системата. Тя няма да таксува единствено софиянците, преминаващи от един квартал в друг, но тировете и шофьорите, които идват или отиват към магистрала, ще плащат ТОЛ такса.

 

Блиц, Икономик БГ

 

https://www.economic.bg/bg/news/10/sofiya-shte-podari-otoplitelni-instalatsii-na-18-hil-domakinstva.html

 

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024