Радост вкъщи! От транзитна държава ставаме крайна дестинация за мигрантите!

Spread the love
кунева4912167
 Е, нали уж нямало натиск по границите?! Нали не идвали у нас?!
От транзитна държава страната ни все повече се утвърждава като крайна дестинация за мигранти, търсещи убежище. Това заяви вицепремиерът, министър на образованието и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) Меглена Кунева на Международен дискусионен форум на тема „Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила“, предаде БГНЕС.
„Трябва да сме готови, за да не пропуснем пак този звънец за събуждане, който няколкократно е даван като сигнал и към Европа, да се вглеждаме както в миграционните потоци, обезпечаване на защита на държавата от нередовна миграция, така и във всяка една човешка история, за да разпознаваме признаците на експлоатация”, заяви Кунева. Според нея случващото се по отношение на бежанците, е нещо, с което Европа и светът няма опит в последните десетилетия. „Ако погледнем демографското положение по света, ще видим, че това не е свързано само с тежките конфликти, от които бягат хората. Въпросът с миграцията ще продължава да присъства в дневния ред на управлението. Причините могат да бъдат най-много, когато има гъстота на конфликти, каквато има в момента, като войни, гонения, но нека не забравяме климатичните промени и бедността, те определят какво ще се случва по отношение на миграцията”, посочи Меглена Кунева.
Тя коментира, че в един дълъг период от време проблемът поне в Европа се е оставял да бъде решен от само себе си или някоя страна да предложи решение, което да е толкова да е толкова убедително, че да ангажира всички останали. „Оказа се, че това не е просто приоритет на страните от предна линия и че е проблем с много сериозно общо европейско значение. Можело ли е да има звънец за събуждане, можеше да има звънец за събуждане, от анализи на ООН включително, защото следяхме събитията в Ирак и Сирия, където имаше кръвопролития, които няма как да не доведат до огромна бежанска вълна. Стотици хиляди са потърсили през това време спасение на европейска територия”, заяви Кунева и подчерта, че сега конфликтите разместват пластовете в една точка на света и ефектът се усеща навсякъде, а в един глобализиран свят търсенето на спасение се усеща много по-бързо.
„ Трябва да разграничим трафика на хора от нередовното превеждане на хора през граници, като някои мигранти плащат много висока цена на каналджии и пътищата им се разделят. Това е каналджийство, което по нашия Наказателен кодекс е престъпление. Други мигранти, обаче не могат да си платят цената и могат да станат обект на сексуална или трудова принуда”, твърди Меглена Кунева. Тя посочи, че каналджийството е престъпление против държавата, докато трафикът на хората е престъпление против личността. Реалността, обаче, според Кунева, не винаги поставя ясни разграничителни линии между двете престъпления.
Тя бе категорична, че България през 2016 е различна от България през 2003 г., когато бе приет Законът за борба с трафика на хора. „Необходимо е да сме в крачка с времето и може би с една крачка напред. Законът е рамката, а с какво съдържание изпълваме тази рамка, зависи от това как го прилагаме”, каза още Меглена Кунева.