СВЯТ

След извиненито Турция е готова да плати и компенсации на Русия за сваления самолет!

След извиненито Турция е готова да плати и компенсации на Русия за сваления самолет!

ERDOGAN8

Анкара е готова да обезщети Москва за свалянето на руския бомбардировач Су-24, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от „Дарик“.

Прес секретарят на руския президент преди това съобщи, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е изпратил послание до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара е изплащане на компенсации за нанесените щети.

„Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват“, заяви Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба“ от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота заяви Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Vrazumyavane-Sled-izvinenito-Turtsiya-e-gotova-da-plati-i-kompensatsii-na-Rusiya-za-svaleniya-samolet/104548/7/0

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024