Коментари

Парадоксално! НАПлийкс зарадва хората, писна им властта да си го мести от единия в другия крачол

Парадоксално! НАПлийкс зарадва хората, писна им властта да си го мести от единия в другия крачол

kibersigurnost
Със сигурност е парадоксално, но хората се зарадваха на новината, че неизвестни засега хакери, вероятно руски, са „думнали“ без грам затруднения информационните масиви на НАП. Приповдигнатото настроение може да се улови от постовете, които заливат в момента социалните мрежи.

И това не е защото народът е прост и не си дава сметка за тежките последствия от подобно посегателство върху националната ни сигурност. А защото на хората им писна от чудовищният непукизъм на властта, която каквито и гадости да ни сполетят, все ни уверява, че всичко си ни е наред.

 

 

 

У нас вече стана закон -представителите от върхушката, какъвто и гейт да ги помете, винаги остават „на сухо“. Най-много да си го преместят от единия в другия крачол.  Раните от някои инфарктни моменти са още пресни, пресни.

 

 

 

 

Всички от „Апартаментгейт“ са невинни, похвалиха се наскоро от КПКОНПИ. Народът слуша, търка невярващо очи и цъка с език. Тези с къщите за гости също минаха по „тънката лайсна“, като го отнесоха само неколцина, сигурно не дотам долюбвани от това или онова величие. Делян Пеевски е чист като момина сълза, отсече преди година главният „компир“ Пламен Георгиев, повлечен също от аферата с апартаментите. Панаирът с партийните субсидии до такава степен изнерви българите, че обезкуражи и най-върлите оптимисти.

 

 

 

Оказа се, че никой от министерство на финансите не е виновен, за това , че народната пара е отивала незаконно в партийните каси. Прокуратура, ДАНС, МВР, НАП, КЗК, КФН, ДНСК , ВСС, свинските медии/списъкът клони към безкрайност/, действат като единен организъм, но само срещу неудобните на управляващите. Оказа се, че в България няма корупция по високите етажи на властта.

 

 

 

Ако съдим по акциите на спецпрокуратурата, може да решим, че тя стига до ниво кмет. Но не е много сигурно, защото както обичайно става, набедените излизат от съда с гордо вдигната глава на победители. А народът плаща, ли плаща за обезщетения.

 

 

 

Всенародната радост, провокирана от НАПлийкас, не е защото има пробив в институция от стратегическо значение. А защото хакери са успели да покажат по „нестандартен“ начин на властта, че държавата, която управляват, е прогнила и не става. Че не винаги номерът, да се измъкват по терлици от всяка ситуация, ще минава безнаказано. Народът се кефи, защото някой е извикал, че „царят е гол“, но този път „величията“ няма как да си запушат ушите за истината, както обичайно, и да ни пробутат мантрата, че „всичко у нас си ни е наред“ и „няма виновни“.

 

 

 

 
Фрог нюз събра мненията на известни хора за НАПлиийк, изразени във Фейсбук:

 

 

Анна Заркова

Не че нещо, ама да попитам: Мария Габриел дали ни донесе вече суперкомпютъра?
Понеже едни хакери не са чули за него и са ни извадили (с личните ни данни) от НАП на показ така, както и майките ни не са ни виждали в банята. И като нямат честта да познават г-жа Габриел, са ни оставили послание: „Правителството ви е бавноразвиващо се, а киберсигурността ви е пародийна“.

 

 

 

 

Христо Комарницки

Сега е моментът Цацаров да блесне с добрите си връзки в Русия. Заедно с Чайка, рамо до рамо, могат да хванат хакера!

 

 

 

 

Стоян Тончев

Какво значение има дали хакерите са руски, американски или български? Данни на 5 милиона граждани са източени от НАП и Министерство на финансите – това са фактите! Оправданията и алабализмите на управляващите са несъстоятелни.

 

 

 

При тези обстоятелства се подават оставки, прокуратурата се самосезира и образува досъдебно производство за безстопанственост срещу длъжностни лица – така се прави в демократичните държави, не се блее по телевизорите за „руски хакери“!

 

 

 

Мажд Алгафари

А, някой дава ли си сметка, какво ни очаква от септември тази година.
С влизането в сила на Наредба 18 за СУБТО, където НАП ще събира от търговците данни за всяка продажба в реално време, каква ще е гаранцията на бизнеса, че тия данни няма да отидат при някой „КОЛЕКЦИОНЕР“ на данни?

 

Фейсбук, зад който стоят милиони и милиарди за сигурност на данните не може да се справи, а някаква си НАП в България ще е перфектна.
Отново настоявам тази наредба да отпадне.

 

 

Татяна Кристи

Помислете за кибер сигурност и след това се сетете за армията от корумпирани некадърници натикани във всеки неин ъгъл. Как да се случи? А да и се сетете за армиите от български IT специалисти по сигурността, които си джуркат в Силиконовата долина и се заливат от смях…

 

Любо Кольовски

Друго си е да ти хакнат личните данни. Придобиваш самочувствието, че и ти имаш някакво значение на тоя свят! Руските хакери не се занимават с дребни и незначителни работи и сиви хорица, следователно и ти си важен. От друга страна съчувствам на тия очилати гениичета, защото овреме прехвърлих офшорните си сметки на Гошо Гумения, циганин от с. Осиковска Лакавица, община Правец, и сега кремълските мръсници не могат да проследят финансовите ми спекулации. Ще черпя Гумения две-три бири!

 

 

***

„Премиерът Бойко Борисов спешно събра Съвета по сигурност на Министерския съвет заради хакнатите сървъри на НАП, от които са източени данни на над 5 млн. български граждани и фирми. В заседанието на „Дондуков“ 1 участват всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов.

 

 

Бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени вчера от хакери. Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака. Подозренията са, че е организирана от Русия.“, гърмят медиите. Брифингите и пресконференциите след спешното извънредно заседание на Съвета по сигурност не дават особена яснота по случая и причината е, че в тях не участва премиерът и Мария Габриел я нямаше даже! И всичко потъва в мъглата на нашето невежество!

 

Соня Колтуклиева

С акцията на спецпрокуратурата в ДФ “Земеделие” няма да отклонят вниманието от #НАПлийкс. Скандалът е огромен!

 

Николай Стоянов

Ровенето във файловете на НАП открива списъци с мъртъвци, номера на коли, пароли, сигнали от партньорски служби… Засега сред малкото все още неоткрити неща са телефон на денонощен ключар и рецепта за гювеч по ловджийски. Някой?

 

Ивайло Мирчев

Дигиталната катастрофа във факти дотук. Намерена информация в изтеклите бази данни на НАП:
1. Данни за милиони български граждани
2. Граждански договори
3. Сертификати за ел. подписи
4. Възнаграждения
5. Кредити на граждани
6. IP-адреси на граждани
7. Декларации на граждани
8. Пълните данни на българите, които получават пенсии в чужбина
9. Пълната органиграма на НАП с хеширани пароли
10. Пълни данни на служителите на НАП със заеманите позиции
11. Данни на българите, живеещи в чужбина, които са се отказали от здравно осигуряване в България
12. Над 1100 файла с информация

Предишните по-малки катастрофи на държавната дигитална политика:
1. Търговския регистър
2. Винетната система
3. Машинно гласуване

Решението:
1. Оставки на отговорните
2. Одит на IT сигурността във всички държавни институции
3. Промяна в начина, по който работи държавата с данните на българските граждани

 

 

 
Васко Мавриков

Спешно слагат Псалм 91 на фасадата на НАП!

 

 

Екип на Фрог нюз

 

frognews.bg

Коментари

More in Коментари

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024