ОБЩЕСТВО

Посягат и на лозята! Засаждането им – вече само със специално разрешително, а глобата стига до 10 000 лв.

Посягат и на лозята! Засаждането им – вече само със специално разрешително, а глобата стига до 10 000 лв.

098ee6deecb64c39bed92e89ce053758

 

 

Засаждането и презасаждането  на нови лозови масиви от догодина ще може да става само със специално разрешение на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

 

 

 

При това всяка година разрешение ще се дава за не повече от 1% от съществуващите до юли предходната година лозови масиви в страната. Това ограничение е записано в проект на нов закон за виното и спиртните напитки, който заменя напълно сегашния и е пуснат от земеделското министерство за обществено обсъждане, пише 24 часа.

 

 

Поводът за това ограничение е нов европейски регламент, който е влязъл в сила през 2016 г. и ще действа до 2030 г. Целта е да няма неконтролирано нарастване на размера на лозовите засаждения, което би влошило авторитета и би подбило цените на произвежданите в Евросъюза вина, пише в мотивите на законопроекта.

 

 

Става въпрос само за лозята, от които се произвеждат вино, спиртни напитки, оцет и дестилати в промишлени количества. Когато е за домашно производство на вино и ракия не се изисква разрешение за засаждане.

 

 

Също и когато се отглеждат лозя за експериментални цели, за посадъчен материал или когато земеделският производител е имал лозя на терен, който му е бил отчужден и той създава насаждения със същите размери на друго място.

 

 

Проектозаконът предвижда агенцията по лозата и виното да издава наказателни актове за неразрешени лозови насаждения.

 

 

Ако бъде хванат, стопанинът трябва да ги изкорени за своя сметка и да плати глоба, която достига до 10 хил. лв.

При това изкореняването трябва да стане в 4-месечен срок. Заповедите на шефа на агенцията по лозята и виното за изкореняването на насажденията са индивидуални административни актове и могат да се обжалват.

 

 

Ако има заповед за изкореняване на лозя, но стопанинът не свърши тази работа за 4 месеца и не се води дело в съда, агенцията организира изкореняването за своя сметка, но след това трябва да търси компенсация за тези разходи от стопанина на лозята, пише в проектозакона.

 

 

 

Законът описва подробно разрешените технологии за производство на вино не само от грозде, а и от други плодове, спиртни напитки, дестилати, оцет и други такива продукти, както и в какви случаи може да се ползват етикети като “Защитено географско наименование” и други такива.

 

 

Предвидена е например пълна забрана за продажба на пазара на спиртни напитки, на чийто етикет пише “С вкус на…”, “С аромат на…”, “С есенция от…” и т.н., т.е. имитации на спиртни напитки, които не са правени от дестилат. Глобите за продажбата на такива продукти достигат до 30 хил. лв.

 

 

Повечето дневници, които сега са длъжни да водят редовно лозарите и собствениците на изкупвателни пунктове, дестилерии и производители на напитки, ще се водят и занапред, предвижда проектът за нов закон. Премахват се само някои от тях.

 

 

По отношение на вноса и износа на спиртни напитки в трети страни са добавени нови правила във връзка с придружителните документи, които да осигурят в по-голяма степен защитата на българските и чуждестранните потребители.

 

24 часа, Дунав мост

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024