ОБЩЕСТВО

БНБ: Задава се ново поскъпване на храните и горивата, инфлацията скача до 2,6%

БНБ: Задава се ново поскъпване на храните и горивата, инфлацията скача до 2,6%

5805184-800x500

 

Хлябът ще поскъпне заради цената на тока и предстоящото плащане на ТОЛ таксите.

 

 

 

 

 

В анализа си БНБ очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро. Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще поскъпне.

 

 

 

 

Инфлацията в България ще се повиши през втората половина на тази година, заради поскъпване на храните и енергийните продукти – електроенергия, газ и горива. Това е прогнозата на Българската народна банка, публикувана в Икономическия преглед.

Цените на енергийните продукти ще нарастват вследствие на по-високата цена на петрола в евро, подчертават още от БНБ

 

 

 

При храните поскъпването ще се дължи на вътрешни фактори, като по-слабата реколта от пшеница в България, в резултат на лошите метеорологични условия, и запазването на започналата от началото на 2017 г. тенденция за увеличение на цените на производител на енергийните продукти.

 

 

 

 

Тези фактори са довели до ръст на крайните потребителски цени на преработените храни през юни с 4% на годишна база, посочват анализаторите от БНБ. Най-много – с 10,7 на сто е поскъпването за година при групата “хляб и зърнени храни”, следвана от “мляко, млечни продукти и яйца”.

 
Според БНБ има риск инфлацията у нас да се окаже още по-висока, ако международната цена на петрола се вдигне над прогнозираното. Това ще оскъпи както енергийните продукти у нас, така и стоките и услугите с административно определяни цени, като ток, вода и парно.

 

 

Другите заплахи са, ако разходите за труд у нас се вдигнат повече от очакваното и това се прехвърли върху крайните цени на някои услуги, както и увеличаването на потреблението на домакинствата, предупреждава анализът.

 

 

 

БНБ залага още темпът на нарастване на икономиката на България през 2019 г. да възлезе на 3,7%, отбелязвайки ускорение спрямо 2018 г., когато увеличението бе 3,1 на сто. В анализа си за първото тримесечие БНБ очакваше ръстът да се запази в рамките на миналогодишния. За това ще спомогнат по-голямата заетост, повишените трудови доходи, ниските лихви по кредитите, които ще подкрепят частното потребление.

 

 

 

Прогнозираното подобряване на инвестиционната активност и нарастването на правителственото потребление също ще доведат до нарастване на вътрешното търсене.

 

 

източник: Труд

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024