СВЯТ

Скандал Полша – Русия за Втората световна война след изказване на Путин

Скандал Полша – Русия за Втората световна война след изказване на Путин

e73b80cc658035df94a86191f4cbe964

 

 

 

Полското външно министерство извика руския посланик вчера, след като руският президент Владимир Путин нееднократно обвини Полша през последните дни за избухването на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

 

 

 

Полската държавна информационна агенция ПАП съобщи, че посланик Сергей Андреев е бил повикан „спешно“ в министерството във Варшава. Било му е заявено, че полските власти категорично се противопоставят на неотдавнашните „исторически инсинуации“ от страна на Путин и други руски представители, каза полският заместник-външен министър Марчин Пшидач.

 

 

 

Пшидач посочи, че Полша смята изразените от руския президент и други представители на руското ръководство възгледи за равносилни на „сталинистки прочит на историята“ и „пропаганда на тоталитарна държава“.

 

 

„Те бяха и подигравка с милионите жертви на сталинисткия тоталитаризъм, чиято жертва бе и руският народ“, заяви зам.-министърът. Това е поредният спор между двете славянски страни заради спомена за войната, отбелязва Асошиейтед прес.

 

 

 

 

През последните дни Путин критикуваше остро резолюция на Европарламента, в която се казва, че Съветският съюз носи отговорност за Втората световна война.

 

 

 

Путин също така представя договора Молотов-Рибентроп, довел до подялбата на Полша между Нацистка Германия и СССР, като ход, който Съветският съюз е бил принуден да предприеме след споразумения за ненападение с Хитлер, подписани от други европейски страни.

 

 
Руският президент цитира архивни документи, които по думите му показват, че тогавашният полски посланик в Берлин е похвалил плановете на Хитлер да изчисти Европа от евреите.

 

В гневен изблик Путин нарече посланика „измет“ и „антисемитска свиня“.

 

Лупа БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024