ОБЩЕСТВО

Москва с официална остра реакция: Изгонването на нашите дипломати е провокация, която ще има последици

Москва с официална остра реакция: Изгонването на нашите дипломати е провокация, която ще има последици

 

big_russia-flag-std_1

 

„Министерството на външните работи на Руската федерация оценява изгонването на двамата руски дипломати от София като откровено неприятелска стъпка и провокация. Русия си запазва правото да предприеме реципрочни действия“, съобщи министерството на външните работи, цитирано от РИА Новости.

 

„Смятаме, че ходът на София е открито недружелюбен и провокативен, който противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се казва в съобщението.

 

 

 

„На 24 януари българските власти решиха да експулсират от страната дипломат на посолството и служител на търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени ясни доказателства за това решение“, коментират от външното министерство.

 
От Министерството допълват, че „България не е представила никакви смислени доказателства за решението си да изгони руските дипломати“, съобщи ТАСС.

 

 

Вчера (24 януари) посланикът на Русия в България получи писмо от българските власти, в което двама руски дипломати се обявяват за „персона нон грата“. Според българската прокуратура един от руските държавни служители е работил в консулския отдел на руското посолство в София, докато другият е работил в Търговскто представителство на Русия.

 

 

Междувременно САЩ, Великобритания и Канада изразиха и подкрепиха изгонването на двамата руски дипломати от България.

 

От мисията на Вашингтон в София приветстваха действията на българските власти за: „защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж“.

 

От посолството на Великобритания у нас също подкрепят предприетите от българските власти стъпки, както и съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди, цитирам „зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет“.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024