Политика

Президентът не наложи вето на новите промени в бюджета и извънредното положение

Президентът не наложи вето на новите промени в бюджета и извънредното положение

 

big_112

 

 

 

Президентът Румен Радев не е наложил вето върху актуализацията на бюджета за 2020 г. и промените в закона за извънредното положение, гласувани от парламента в понеделник. Това става ясно от утрешния брой на Държавен вестник, пише Novini.bg.

 

 

Припомняме, парламентът прие на второ четене Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март 2020 г. Проектът на закон беше внесен на 16 март 2020 г. от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и група народни представители.

 

 

Законът предвижда работниците да имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение при преустановяване работата в условията на извънредно положение. Според разпоредбите работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие.

 

 

 

Без да се изисква съгласие от служителите работодателите и органите по назначаване ще могат да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на своите подчинени. Въвежда се възможност работодателите и органите по назначаване в зависимост от характера на работата да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно.

 

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г., се удължава с шест месеца, реши парламентът. Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на България.

 

 

 

До отмяна на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи, приеха народните представители.

 

 
Парламентът реши аптеките да могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта съгласно данните за отпуснати лекарствени продукти в нея от предходни месеци и по ред определен от здравната каса. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение, предвижда законът.

 

 

От 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева ще бъде санкцията за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение, прие Народното събрание.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024