Сводка от войната: Русия атакува с хиперзвукови ракети „Кинжал“ Киев и Одеса

Spread the love

 

киев

 

Украинската столица отново е засегната от руско нападение, за девети път този месец, този път – основно с крилати ракети, съобщиха властите.

 

 

Освен в Киев, се съобщава за взривове в няколко области: Виницка, Хмелницка и Житомирска, часове след друга атака срещу Одеска област с една жертва (спроед властите) и двама ранени. Въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна.

 

 

Атаката е извършена от стратегически бомбардировачи Ту-95МС и ТУ-160 от района на Каспийско море.

 

 

Ръководителят на военната областта администрация в Киев Серхий Попко съобщи, че атаката е извършена с крилати ракети, вероятно Х-101/555. Той отново нарече нападението безпрецедентно по мощта, интензивността и използваните оръжия.

 

 

Попко твърди и че всички вражески цели са унищожени. Заради падащите отломки има пожари на няколко места, но те не са жилищни обекти, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

 

 

Вълната от атаки се усили в момент, когато все още се очаква Украйна да предприеме контраофанзива към контролирани от Москва територии.

 

 

 

Нападение във вторник сутринта с използвана най-малко една хиперзвукова ракета „Кинжал“ бе последвана от разнопосочни коментари: Украйна твърди, че е свалила всички, Русия – че е изстреляла по-малко и е унищожила ракетни системи „Пейтриът“.

 

 

В сряда Русия и Украйна размениха огън в различни точки и съобщиха за цивилни жертви, включително в Херсон и градове в Донецка област.