Киро пръсна цялата зала от смях с нов лапсус: „Сицилиевата долина“, а Денков бил един от „топ учените света“

Spread the love

пръсна

 

 

От името на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков представи кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател от трибуната на НС.

 

 

В пространна реч той определи Денков като един от „топ учените в света“ и подчерта, че неговите трудове имат над 10 хил. цитирания. Определи го също като изключително прагматичен и скромен човек. Нарече Мария Габриел, която според споразумението трябва да наследи Денков на поста премиер след девет месеца, истински европейски лидер.

 

 

 

Грешка на езика на Кирил Петков предизвика смях в пленарната зала. В изказването си бившият премиер заяви, че „голяма част от предприемачите от Сицилиевата долина идват от Европа“. Лапсусът бе наистина кошмарен, защото въпросната „долина“ в САЩ се нарича „Силициева“, а не Сицилиева.

 

 

Последва смях от всички банки и се наложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да помоли няколко пъти за тишина. В бурен смях прихнаха дори от ГЕРБ, които са коалиционни партньори вече на ПП-ДБ, но лапсусът на Петков наистина бе гръмовен, предаде Новините.ком.

 

 

 

„Най-талантливите работят, за да изведат страната напред“, заяви Кирил Петков, като подчерта, че това включва целия състав на правителството. Допълни, че ако кабинетът получи достатъчно време и подкрепа, може да трансформира България.

 

 

Петков призова към по-малко политиканстване и за подкрепа за кабинета.