“Възраждане“ и ИТН предлагат нов референдум за еврото

Spread the love

orig

 

 

 

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) внасят в парламента проекторешение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

 

 

Макар че двете партии заемат различни позиции по въпроса, проекторешението се внеся и от двете парламентарни групи. „Възраждане“ са против приемането на еврото, а ИТН искат да влезем в еврозоната, когато сме готови. От партията на Слави Трифонов заявиха, че биха гласували „против“, но имат принципното убеждение, че трябва да се състои допитване до народа.

 

 

„Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това ние го внасяме отново, за да може българският народ да се произнесе иска или не иска да влизаме в еврозоната“, коментира зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев.

 

 

 

„ИТН е за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепя принципа българските граждани да бъдат питани“, заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов. Той обясни мотивите за новата инициатива за референдум заедно с „Възраждане“.

 

 

 

 

„Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини – защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приело, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, каза Тошко Йорданов.

 

 

 

„Ние на този референдум, ако се състои, ще агитираме „против“ и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани“, добави Тошко Йорданов.

 

 

 

Конституционният съд отклони искането на 49 депутати от „Възраждане“ и ИТН, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на лева. Съдиите отхвърлиха жалбата на „Възраждане“ против решението на Народното събрание през юли 2023 г., с което пленарната зала отказа да провеждането на референдум. Въпросът беше „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, а сред мотивите мнозинството в НС да откаже беше посочено, че този ангажимент фигурира в договора ни за присъединяване към ЕС.

 

Дир БГ