Калин Стоянов: Пожарът на гръцката граница навлиза в минно поле, механизмът за гражданска защита е задействан

Spread the love

калин ст

Механизмът за гражданска защита на ЕС е задействан

 

В района на българо-гръцката граница се разразява мащабен пожар, който навлиза в българска територия и достига до опасни зони с минни полета. Вътрешният министър Калин Стоянов предупреди на брифинг, че ситуацията е сериозна и всички трябва да бъдат изключително предпазливи. В момента гасенето на огъня се извършва само с помощта на летателна техника.

 

 

„Гърция работи и със самолети, и с хеликоптери. От българска страна гасенето е с хеликоптерите на военните“, каза министър Стоянов, като подчерта, че е взето решение за активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС. Според него, ситуацията изисква максимална координация и спешни действия.

 

 

 

Ще поискаме самолет, който в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между 6 и 7 тона вода“, допълни Стоянов. Той изрази надежда, че този самолет може да заработи във вторник, което ще допринесе значително за усилията по овладяване на огъня.

 

 

 

Министърът посочи, че получава периодични доклади за развитието на ситуацията и че всички налични ресурси са мобилизирани. Въпреки това, предвид риска от експлозии в зоните с минни полета, усилията за гасене се извършват с повишено внимание.

 

 

 

Тази опасност изисква координация не само на национално, но и на международно ниво. Европейските партньори също са в готовност да окажат помощ. Механизмът за гражданска защита на ЕС предоставя рамка за бърза и ефективна реакция при природни бедствия и кризи, като в случая с пожара на българо-гръцката граница, това може да се окаже решаващо за ограничаване на щетите.

 

 

 

Към момента ситуацията остава напрегната, като всички усилия са насочени към овладяване на пожара и минимизиране на риска от евентуални експлозии. Властите призовават населението да бъде бдително и да следи указанията за безопасност.

 

Дунав мост