Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания е убит в Техеран, Иран се закани да отмъсти, Израел ликува

Spread the love

 

хания

 

 

 

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на палестинската ислямистка групировка. В текста се посочва, че Хания е бил убит при „вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран“. Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) също разпространи информацията, че Хания е бил убит, предадоха ирански държавни медии. 

 

 

 

Хания вчера присъства на церемонията по полагане на клетва на новия президент на Иран Масуд Пезешкиан. Засега няма потвърждение от израелска страна, но министърът на културното наследство на Израел Амихай Елиаху реагира в социалната мрежа „Екс“ с думите: „Това е правилният начин да изчистим света от тази мръсотия.

 

 

 

Никакви повече въображаеми „мирни“/предателски споразумения, никаква милост към тези смъртници“. В. „Джерузалем пост“ припомня, че трима от синовете на Хания бяха убити при въздушен удар през април. Сестрата на лидера на „Хамас“ също беше убита през юни.

 

 

 

 

„Рано тази сутрин резиденцията на Исмаил Хания в Техеран беше поразена, в резултат на което той и един от телохранителите му загинаха мъченически. Причината се разследва и ще бъде обявена скоро“, съобщи иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

 

 

 

Убийството на Исмаил Хания е „страхлив акт, който няма да остане ненаказан“, заяви междувременно зам.-председателят на политическото крило на „Хамас“ Муса Абу Марзук пред телевизия „Ал Акса“. Палестинският президент Махмуд Абас осъди категорично убийството на Хания, а палестинските национални и ислямски фракции призоваха за обща стачка и масови демонстрации.

 

 

 

Израел не е направил коментар по случилото се, но широко са разпространени подозрения, че провежда дългогодишна кампания за убийства, насочена срещу ирански ядрени учени и други лица, свързани с атомната програма на Иран.

 

 

 

Министърът на културното наследство на Израел Амихай Елиаху реагира на новината с пост в социалната мрежа „Екс“: „Това е правилният начин да изчистим света от тази мръсотия. Никакви повече въображаеми „мирни“/предателски споразумения, никаква милост към тези смъртници. Желязната ръка, която ще ги удари, е тази, която ще донесе мир и малко утеха и ще укрепи способността ни да живеем в мир с онези, които желаят мир. Смъртта на Хания прави света малко по-добър“.

 

 

 

„Джерузалем пост“ припомня, че трима от синовете на Хания бяха убити при въздушен удар през април. Сестрата на лидера на „Хамас“ също беше убита през юни. По резиденцията на Хания в Газа, използвана като терористична инфраструктура, беше нанесен въздушен удар през ноември. Обикновено Хания пребивава в Катар, но имотът в Газа е използван като място за срещи на други членове на ръководството на „Хамас“, пояснява „Джерузалем пост“.

 

 

 

„Файненшъл таймс“ посочва, че убийството на Хания повишава риска от по-нататъшна ескалация на регионалните военни действия. Изданието цитира изявление на палестинската групировка за смъртта на нейния лидер след „коварна ционистка“ атака срещу резиденцията му в Техеран.

 

 

 

 

Новината за убийството на Хания дойде няколко часа след нанасянето на израелски въздушен удар по предградие на Бейрут, насочен срещу командира на проиранската милиция „Хизбула“ Фуад Шукр, известен още като „Саид Мухсан“.

 

 

„Кръвта на Хания няма да отиде напразно”. Това заяви говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани след убийството на лидера на „Хамас“ в Техеран, предаде иранската държавна агенция ИРНА, цитирана от Нова.

 

 

„Заветът на Хания ще засили дълбоката и неразрушима връзка на Иран, Палестина и съпротивата“, каза Канани.