Метеоролози предупреждават: Иде страшен мор!

Spread the love

 

172217519831183

 

 

 

Обявен е жълт код за опасно горещо време, а към края на седмицата се задават валежи

 

 

След краткото захлаждане, започна ново покачване на температурите у нас. През следващите 7 дни в страната ще преобладава тропическо време –  ще е по-често слънчево и горещо. За съжаление се повишава и вероятността от горски пожари, но към края на седмицата се задава и очакваната промяна, предупреждават синоптиците от Meteo Balkans.

 

 

 

В понеделник ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

 

 

 

 

Има условия и за градушки. След преминаването на студения фронт в понеделник и бурите над Североизточна България ни очаква ново затопляне от сряда.

Времето във вторник и сряда

 
Времето във вторник ще е предимно слънчево. Повече облаци очакваме над Източна България, където на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15°С и 20°С, а максималните – между 32°С и 35°С. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, но с тенденция да стихне.

 

 

В сряда ще бъде предимно слънчево и горещо. Максималните температури ще се повишат. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток. Минималните температури ще са между 15°С и 22°С, а максималните – между 33°С и 35°С.

 

 

 

Времето в четвъртък, петък и през уикенда

 

 
В четвъртък и петък до обяд ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност. След обяд ще е предимно слънчево. Повишението на температурите ще продължи. Максималните ще са между 36°С и 38°С.

 

 

Времето в събота и неделя

 
Времето ще е предимно слънчево и горещо. След обяд очакваме през страната да преминат атмосферни смущения от запад на изток, свързани с приближаващ студен фронт. Очакваните температури ще са между 35°С-38°С. Над Западна и Централна България ще се развиват гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки.

 

 

В неделя валежната зона ще се измести и над Източна България и там ще се разразят гръмотевични бури. Над Западна България ще е предимно слънчево и горещо.

Очаква се август също да е горещ, предупреди синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова

 

 

 

„В края на юли е твърде рано да се каже, че пикът на горещините е отминал, все пак август е един типично летен месец в България, вероятно високи температури ще има и в някои дни от август. Не е изключено отново да има стойности близо 40 градуса. Индексът за пожароопасност и през следващите дни остава висок в Дунавската равнина в Югозападна България и в югоизточните райони“, каза Кирилова.

 

 

„По отношение на пожарите август е месец, в който най-често има пожари в нашата страна, така че вниманието на хората не трябва да бъде понижено в това отношение, напротив трябва да остане изострено и да се вземат всички необходими мерки, за да се предпазваме от пожари“, предупреди синоптикът.

 

 

Съветите в горещините са по-често пиене на вода, избягване да се излиза в най-горещите часове от денонощието.