Безредици, десетки арести и протести срещу мигранти във Великобритания след убийството на 3 момиченца на парти

Spread the love

 

big_U3463_d-1

 

 

Над 90 души бяха арестувани в Англия и Северна Ирландия след безредиците в много градове на Великобритания, които продължават вече цяла седмица.

 

 

 

Протестите започнаха в понеделник, след като 17-годишен младеж от семейство на имигранти уби 3 момичета и рани още 10 в град Саутпорт. Нападението е станало по време на детски семинар по танци и йога, посветен на певицата Тейлър Суифт.

 

 

phpmrtfp5_559x345

 

 

 

Крайнодесни демонстранти подпалиха магазини и влязоха в сблъсъци с полицията. Има ранени служители на реда, предава БТВ.

Цел на вандалите са предимно магазини на хора от етническите малцинства. Вътрешният министър Ивет Купър предупреди, че нарушителите ще платят за действията си.

 

 

 

„Искам всички да са наясно, че който е замесен в престъпните деяния и насилие на улицата ще трябва да си плати цената и да очаква арести, съдебни дела и цялата сила на закона, включително и лишаване от свобода, защото е важно всички общности да се чувстват сигурни“, подчерта Купър.

Премиерът Кийр Стармър даде пълната си подкрепа за действията на полицията. В обхванатите от протести градове ще бъдат изпратени допълнително още 4 хиляди служители на реда.

 

 

 

Премиерът на Великобритания каза, че безредиците са насочени към хора заради цвета на кожата им или вярата им. Той добави, че подобни безредици по улиците на Великобритания няма как да бъдат представени като легитимни.

„Няма значение каква е видимата мотивация. Това е насилие, това не е протест“,  подчерта Стармър.

 

 

 

Стотици протестиращи срещу имиграцията се събраха до хотел, който е бил използван за настаняване на търсещи убежище близо до Ротеръм, Северна Англия.

 

 

 

Протестиращите са хвърляли тухли по полицията и са счупили прозорци, каза очевидец пред Ройтерс. След това са подпалили кофи за боклук.

Десетки други протестиращи се събраха до друг подобен хотел в Алдершот, Южна Англия.

 

 

 

Полицията обяви, че има нова стратегия за охрана на джамиите, тъй като могат да станат обект на нападения. Ще бъдат разполагани допълнителни екипи на охранителна полиция.

 

 

 

Изострено беше напрежението в Болтън, където две групи протестиращи са били близо до влизане в сблъсък. Едните са носили британски знамена.

Други 300, чиито лица са били покрити с черни маски, са се приближили с викове „Аллах акбар“.

 

 

 

Двете групи са били разпръснати, но са се срещнали в близка уличка. На мястото е имало полицейски кордон, но това не е попречило да бъдат хвърляни бутилки и други предмети.