Мъжката боксьорка Имане Хелиф стана олимпийски шампион при жените

Spread the love

Имане Хелиф  стана олимпийска шампионка! Алжирецът се окичи със златото в кат. до 66 кг, след като победи във финала с 5-0 съдийски гласа Лиу Ян (Китай).

Хелиф отпразнува триумфа с танц в средата на ринга, преди да бъде вдигната на рамене от своя треньор.

В последните дни Хелиф не говореше пред медиите, въпреки че беше в епицентъра на един от големите скандали в Париж 2024.

Тя и тайванката Ю-Тин Ли, която елиминира националката Светлана Каменова, бяха обявени за мъже от Международната федерация по бокс, която обяви, че са се провалили на полов тест по време на световното първенство през 2023 г. От Международния олимпийски комитет (МОК) обаче им разрешиха да бъдат част от дамския турнир.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEurosport%2Fvideos%2F1187400762443013%2F&show_text=false&width=380&t=0

Преди няколко дни ръководството на Международната боксова асоциация (ИБА) изнесе извънредна пресконференция по повод полемиката около двете спорни боксьорки на Олимпийските игри в Париж.

От организацията разкриха, че са направени по два теста в разстояние от няколко месеца, като е потвърдено, че не покриват изискванията да се състезават в женската надпревара.

По същинския въпрос доктор Филипатос, който е бил свидетел на тестовете, разкри, че те не могат да бъдат публикувани заради искане на алжирската и тайванската федерация.

Главният изпълнителен директор на ИБА Крис Робъртс заяви, че Имане Хелиф се състезава от 2018 година, а Лин от 2017-а. Съмнения за техния пол са се появили на Световното първенство през 2022 година в Истанбул през май, когато са им взети кръвни проби, а през март 2023-а са им взети за втори път, за да има достатъчно време между двата теста. Те са показали, че двете състезателки не покриват изискванията да участват при дамите.

Гласове