Подполк. Даниел Дейвис: Украйна не иска да си признае, че загуби F-16 още в първата си битка. А се говори, че е загубила ПОНЕ още два!

Spread the love

В понеделник, 26 август, първият F-16, прехвърлен на Украйна от Съединените щати, се разби по време на първата си бойна мисия. Също така, според непотвърдени съобщения, два F-16 са били унищожени на земята. Както отбелязва водещият на подкаст Deep Dive пенсионираният подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис, дори опитни американски пилоти биха имали трудности да се бият с руските ВВС.

„Първият от предадените от Америка самолети F-16 се разби в Украйна. Това стана известно преди броени часове. Съобщава се, че всичко се е случило в понеделник, но е било пазено в тайна, а сега информацията започва частично да излиза от Киев.

На този етап се знае, че при катастрофата е загинал един от най-ефективните им, най-подготвените пилоти, опитен човек с повиквателен знак „Moonfish“. Засега казват, че F-16 е бил в боен полет…

В понеделник, когато Русия изстреля над 200 дрона и ракети по територията на Украйна са били използвани F-16. А Зеленски беше казал онзи ден, че успешно са прихванали и свалили някои от ракетите и дроновете.

Това, което премълча тогава, беше, че са загубили един от самолетите си.

Сега се твърди, че причината е пилотска грешка. Също така беше заявено, че щели привлекат международен екип от експерти, които да анализират какво точно се е случило. Може би ще разберем какво наистина се е случило, но някак си не ми се вярва пилотската грешка да е довела до смъртта на пилота.

Защото дори и да е допуснал грешка, разбира се, в зависимост от сериозността на грешката, е можел да катапултира. А ако ви ударят, също можете да катапултирате. Но като се има предвид, че пилотът е загинал, докато е свалял безпилотни самолети и ракети, изглежда правдоподобно, че става дума за вражески огън.

Сигурен съм, че ако е било така, Украйна няма да иска да го признае. Няма да иска да каже:

„Загубихме един от пилотите си още в първата битка“.

Но вижте, главното е, че те го направиха! И още в първата битка те загубиха един от своите самолети.

Има и съобщения – засега непотвърдени, но има основания да се смятат за точни –

че поне още два F-16 са били унищожени на земята.

Очевидно в публикуваните от украинската страна (рекламни) видеоклипове с приготовленията за използване на F-16 руснаците са открили информация, която е позволила да бъдат локализирани.

Впоследствие руските военновъздушни сили са се възползвали от това и са ги унищожили със свои ракети. Ще видим какво ще се разбере в крайна сметка.

Но нека погледнем по-широко върху проблема. Толкова много хора имаха големи надежди, че F-16 ще променят коренно ситуацията. Те се опитаха да се въздържат да кажат, че това е някакво чудодейно оръжие, което ще промени всичко. Приблизително така го представиха. Много хора на Запад казваха: „Това (самолетите F-16) ще промени много неща. Те ще подобрят много ситуацията, ще обърнат хода на събитията, ще покаже на руснаците, че не могат да летят безпрепятствено. Ще свалят всеки дрон и всяка ракета, срещу които извършва полети“. И така нататък.

Но вижте, както изтъкнах от самото начало, още щом се заговори за това (за даването на изтребители на Украйна, бел. Критично) и дори преди да бъде официално обявено, F-16 не са панацея. F-16 е много добър самолет, той се е представил добре в служба на Съединените щати, но не е магическа пръчка! Това е самолет и той може да бъде свален, точно както всеки друг.

Американските пилоти, с всичките ни системи, отдавна се страхуват от руската противовъздушна отбрана и руските ракети „въздух-въздух“. Тоест, дори нашите собствени, обучени пилоти биха се разтревожили от перспективата да извършват полети срещу руски самолети, срещу руски зенитни ракети, срещу руски изтребители.

kritichno.bg