Тъга в очите! Малшанс на ансамбъла извади България от медалите / СНИМКИ

Spread the love

Златната олимпийска мечта на българския ансамбъл се изпари заради грешки в съчетанието с 5 обръча. Изпари се и мечтата за медал под петте олимпийски кръга. Наследничките на диамантените момичета останаха четвърти в Париж. Като истински спотсмени те аплодираха медалистите. Но с голяма тъга в очите. 

В Париж се случи китайско чудо – азиатките станаха олимпийски шампионки. Среброто грабна Израел с последното изиграване в състезанието, с което остави и българките без отличие. 

Бронзът остана за другия предварително сочен за фаворит отбор освен България – Италия.

Три години и два дни, след като диамантените момичета триумфираха в Токио с първата в историята олимпийска титла за България в художествената гимнастика, извелата ги до Олимп треньорка Весела Димитрова и новите й момичета от българския ансамбъл излязоха в битка за медалите в Париж.

Наследничките на диамантите – София Иванова, Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова, Маргарита Василева и Магдалина Миневска, играха страхотно в квалификациите и влязоха във финала с първа оценка.

Сега обаче всичко започваше отначало.

И българките се пропукаха точно там, където показваха най-голяма сила. Грешки в изпълненото с изключителни трудности съчетание с пет обръча отдалечиха българския ансамбъл от олимпийската им мечта. На средата на пътя – след първата ротация, момичетата ни бяха със седма оценка. Сензационно поведе Китай пред Украйна и другия предварително сочен за фаворит освен България – Италия.

Българските момичета и петте обръча по време на финала в Париж. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Българските момичета и петте обръча по време на финала в Париж. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Ансамбълът на България изигра блестящо и безгрешно смесеното съчетание с 3 ленти и 2 топки, за което получи 33.700, но златната мечта вече се беше изпарила. С последното изиграване за турнира се изпари и мечтата за медал.

На претъпканите до краен предел трибуни в арена „Порт дьо ла Шапел“ в Париж се веят множество български знамена. За да подкрепят българския ансамбъл във финала на олимпийските игри дойдоха служебният премиер Димитър Главчев и Христо Стоичков. Логично в залата бе и шефката на БОК Стефка Костадинова.

Ето как протече драматичното състезание:

Най-добрите осем ансамбъла се хвърлиха в битка, стартирала в 15 часа българско време. България е с шести стартов номер.

В първата ротация финалистките играят с 5 обръча.

Българските момичета трепнаха два пъти по време на изключително сложното си съчетание с петте олимпийски обръча. Тези две грешки струваха много. Оценка 34.100 (при 37.700 в квалификацията).

Българските момичета на старта на съчетанието с обръчи във финала на олимпийските игри в Париж. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP,BG
Българските момичета на старта на съчетанието с обръчи във финала на олимпийските игри в Париж. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP,BG

Сензационно Китай получи 36.950 и поведе в класирането след първата ротация, след като изигра много силно и изцяло чисто съчетание. (С 1.450 повече от квалификацията).

Украйна направи заявка за медал с отлични обръчи и оценка 36.550. (С 1.100 по-висока от оценката си в квалификацията).

Фаворитките от Италия получиха 36.100 за изпълнението си с 5 обръча. (С 2.100 по-малко от квалификацията).

Избраният да играе с първи стартов номер ансамбъл на Франция взриви трибуните на претъпканата арена „Порт дьо ла Шапел“. Момичетата от страната домакин дадоха тон за истински празник и истинска битка. За обръчите си те получиха 35.750. 

Израел получи 35.600.

Азербайджан получи оценка 34.850.

Узбекистан получи 34.050.

Във втората ротация финалистките играят с 3 ленти и 2 топки.

България грабна 33.700 за смесеното си съчетание, но след грешките на пет обръча събра недостатъчните 67.800.

Българският щаб подаде контестация за оценката за трудност с тяло за смесеното съчетание, но тя не бе уважена.

Ансамбълът на България в съчетанието с 5 обръча при олимпийския си дебют.
Ансамбълът на България в съчетанието с 5 обръча при олимпийския си дебют.

Китай продължи със сензационното си представяне. Азиатските момичета бяха спокойни и безгрешни – 32.850 (Сбор 69.800). И китайското чудо в Париж се случи – златен медал при ансамблите в художествената гимнастика.

Ансамбълът на Израел играеше последен.

Италия получи 32.000 и със сбор 68.100 остана с бронзовите медали.

Азербайджан получи 31.600 за смесеното съчетание. (Сбор 66.450)

Франция получи 30.250 (Сбор 66.000).

Украйна направи сериозни грешки на ленти и топки и взе оценка от само 29.150. (Сбор 65.700).

Узбекистан получи оценка 30.450. (Сбор 64.500).

***

Вчера българките играха извънземно в олимпийския си дебют. Под петте олимпийски кръга те получиха 37.700 за съчетанието с петте олимпийски обръча! С български рози, „разцъфнали“ върху белите им трика, те демонстрираха силата на родната школа.

Българските момичета изиграха на високо ниво и смесеното съчетание с 3 ленти и 2 топки, за което получиха оценка 32.700. Със сбор 70.400 те гледат към финала и битката за разпределение на медалите в Париж. С първо място в квалификацията!

Феноменална изява с 5 обръча направиха и момичетата от ансамбъла на Италия. Те също наелектризираха публиката до краен предел и си заслужиха космическата оценка 38.200.

На ленти и топки италианките получиха 31.150 след изпускане на лента. Така със сбор 69.350 останаха на второ място в квалификацията, но, както и българките, дадоха и много сериозна заявка за върха при чисти изигравания.

Финалът обаче е различно състезание.

24chasa.bg