20 години затвор за Стоян Мавродиев, ако изобщо го открият

Spread the love

Бившият изп. директор на държавната ББР получава сериозно обвинение за една от най-големите злоупотреби с публични средства

До 20 години затвор грозят бившият изп. директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, който е обвинен, че е отпуснал без нужното обезпечение кредит от 148,5 млн. лева на фирма на бизнесмена Румен Гайтански, показа проверка на Флагман.бг в прокуратурата.

Той е обвинен за „длъжностно присвояване в особено големи размери“.

От държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е образувано по сигнал през октомври 2022 година. На 5 май 2023 година обаче прокурор от Софийска градска прокуратура го е прекратил, защото е счел, че „няма доказателства за престъпление“.

Върховната касационна прокуратура обаче на свой ред е установила, че не са достатъчно добре изследвани връзките между фирмите, които по-натам са си разпределили парите от кредита, и може да има данни за друго престъпление и го върнала. Отмененото постановление за прекратяване е с дата 12 януари 2024 г. Така прокурорът почнал отново работа по него, било преквалифицилано като споменатото длъжностно присвояване. Разпитани са свидетели, изискани са документи от ББР, НАП и др.

По-късно през тази година то е иззето от следователя и възложено да работи по него – инспектор от Комисията за противодействие на корупцията. Именно част от акцията бе претърсванията в офисите на Румен Гайтански, имот на Стоян Мавродиев и още един фирмен офис – в Кърджали.

Румен Гайтански и Стоян Мавродиев вероятно са извън страната, макар и да няма официална информация да са напускали пределите на България.

Предполага се, че за акцията е изтекла информация и те са предупредени. Има данни, че Гайтански е бил в чужбина до петък, 9 август. Върнал се е в страната, след което следите му се губят. 

В ареста към този момент е единствено третият обвиняем – никому неизвестен сламен човек, управител на фирмата „Роудей канстракшънс“, която е усвоила кредита от ББР.

По досъдебното производство Стоян Мавродиев е сочен за извършител на деянието, Румен Гайтански – подбудител, а третото лице – помагач.

Флагман