Васил Терзиев започна изсичането на дърветата на „Опълченска“ с полицейска охрана, въпреки протестите / СНИМКИ

Spread the love

Снимка Агнес Методиева, Лупа бг

Тази сутрин започна рязането на дърветата на столичната улица „Опълченска“, предава Tribune.bg. Десетки полицаи пазят района, който е блокиран, за да може екипът на Васил Терзиев в Столична община да изсече дърветата, независимо от жалбите в съда и искането за спиране.  

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbgtribune%2Fvideos%2F1027048005751873%2F&show_text=false&width=267&t=0

Според общината и Терзиев дърветата не могат да бъдат запазени. Те обещават да я направят улицата отново зелена и уверяват, че дърветата от западната страна няма да бъдат пипани.  

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян излъчваше на живо във Фейсбук изсичането на дърветата.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fanton.hekimyan%2Fvideos%2F1580706349211570%2F&show_text=false&width=267&t=0

На видеото се виждат протестиращи, които пуснаха песента „Хубава си моя горо“ докато резачките унищожават дърветата.

„Срещна ме един баща с двете си разплакани деца, не го снимах, защото не искам да се спекулира“, заяви Хекимян, който припомни, че това е поредния смачкан протест на хората, които месеци наред търсят диалог с Терзиев. 

Живеещите в кооперацията алармират, че не могат да излязат от домовете си. „Нямаме никакъв шанс, хората са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете“, казват хората. Така на практика заради изсичането на дърветата живущите нямат достъп до апартаментите си.  

На 18 юли започна първият етап от цялостната реконструкция на ул. „Опълченска“ от кръстовището с бул. „Сливница“ до бул. „Тодор Александров“. Предвидено е целият ремонт да приключи до март 2025 година. В края на август започна вторият етап на ремонта, от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Сливница“, заради което до 14 септември бе въведена временна организация на движение.

Недоволството на гражданите започна през юли, когато се събраха на протест под надслов „Да спасим дърветата“. В позиция от Столичната община посочват, че ако ремонтът на ул. „Опълченска“ не бъде реализиран, това ще провали довършването на градския ринг, което е критично важно за ефективното движение в София. В резултат градът ще продължи да страда от сериозни задръствания, особено в централната градска част, допълват от Столичната община.

Източник: tribune.bg