Георги Кадиев: Картата за климатична неутралност затваря „Марица Изток“ през 2026. Не я приемайте

Spread the love

„Това е Картата за климатична неутралност, заради която стана скандалът с изтръгнатите кабели в парламента“, написа енергийният експерт и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев във Фейсбук и публикува части от документа, който трябваше да бъде гласуван в последния ден на 50-ото Нардно събрание. Това обаче не се случи, тъй като ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната и не позволиха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да приемат въпросната Карта за климатична неутралност на България.

„Показвам ви само страницата със задължения на страната ни до 2026, иначе има и страници за 2030, 2035, 2040, 2045 и 2050, когато трябва да постигнем целта от климатична неутралност. Вижте предпоследния параграф на първата страница: разполагаемите въглищни мощности да работят изцяло на пазарен принцип, иначе се затварят 2026“, обясни Кадиев.

„За производство на 1 Мвтч ел.енергия се ползват 1,3 тона въглеродни емисии. Цената на 1 тон днес е около 70 евро, значи в себестойността на 1 мвтч. само емисиите са към 100 евро, или 200 лв. Дори и само това вече е по-високо от пазарните цени на ел.енергия, отделно въглища, труд, транспорт и т.н.

Няма никакъв начин „Марица Изток“ 2 да работи изцяло на пазарен принцип. Тецът на „Контур Глобал“ вече затвори. Другият – на AES – ще затвори през 2026, когато му изтече договора с НЕК. Без да го казва пряко, приемането на тази Климатична карта затваря комплекса „Марица Изток“ през 2026. Не я приемайте“, предупреди енергийният експерт.

Въглеродните емисии поскъпнаха от 1 евро/тон на 100 евро/тон заради политиката на ЕК, обясни Кадиев в друга публикация по темата в социалната мрежа.

„Себестойността на 1 мвтч., произведен от ТЕЦ “Марица-Изток” 2 е около 280 лв. – 200 лв. за емисии и 80 лв. за въглища, труд и всичко останало. Ако нямаше емисии, ТЕЦ-ът щеше да е златна кокошка, при сегашните пазарни цени на ел.енергия от около 200 лв./мвтч.

За сравнение, енергията от АЕЦ „Козлодуй“ е на себестойност 70 лв./мвтч. Вече няколко дни чувам тезата „емисии има от 2005, да сме внимавали, когато сме влизали в ЕС.“ Вярно е. Това, което не ви казват е, че тогава емисиите струваха по 1 евро/тон и никой не им обръщаше внимание. Чак до 2017 струваха до 5 евро/тон. Днес поради политически мерки на ЕК струват 66 евро/тон, а бяха стигнали и 100 евро/тон“, припомни Кадиев и добави: „За производството на 1 мвтч. ел.енергия трябва да си купите 1,3 тона емисии. Сами може да направите сметката“.

Комплексът „Марица Изток“ е част от националната сигурност. Лигнитните въглища са единствения ресурс, който е наш, не зависи от световни борси, затворени граници, затворен Босфор или война в Украйна. Не го унищожавайте“, написа Кадиев.

obektivno.bg