Германският „Фокус“: 40% от оръжията в Украйна са изчезнали или са откраднати. Над 51 000 автомата са се… изпарили

Spread the love

Над 270 000 хиляди единици (преносими) оръжия са изчезнали или са били откраднати в Украйна само в периода от 2022 г. насам. Това става ясно от публикация на германското списание „Фокус“ от 15 септември. Журналистите от медията се позовават на данни от Opendatabot, която има за цел да следи пътя на всяко едно оръжие в страната.

Фокус пресмята, че определените, като изчезнали или откраднати оръжейни единици съставляват цели 40% от всички регистрирани оръжия в Украйна.

По-нататък изданието прави разбивка на изчезналите 78 000 единици оръжие само за 2024 г. Те са както следва:

– 27,9% са ловни пушки
– 27,8 са картечници

Най-много откраднати бойни единици представляват автоматите АК-74.

В цифрово изражение са се изпарили 51 008 автомата.

Липсват и хиляди пистолети и карабини СКС.

Списание Фокус се е обърнало за становище към Георгий Учайкин, който е ршеф на Украинската асоциация на собствениците на оръжия. По думите на експерта всички картечници, които са изчезнали или откраднати извън бойната зона, в един момент неизбежно попадат на черния пазар.

Руското издание Известия пише, че през юли външният министър на Австрия Кнайсъл е заявил, че ЕС ще се сблъска с ръст на тероризма и престъпността в недалечно бъдеще. Причина за това ще бъдат именно доставките от оръжие от членките на самия евросъюз за Украйна.

Освен това, по думите на Кнайсъл, всички европейски наемници, когато свърши войната и са оцелели на фронта, ще се върнат в страните си.

Още през февруари зам.-постоянната представителка на Русия в ООН Мария Заболоцкая отбеляза, че огромна част от доставените от Запада оръжия за Украйна са откраднати и разпродадени на терористични групи по целия свят.

Тя определи тогава страната като „черна дупка на корупцията“.

С позоваване и на статия от Известия.

kritichno.bg