Корнелия Нинова вече не е част от БСП

Spread the love

Корнелия Нинова вече не е член на БСП. След 8 г. начело на партията, тя бе изключена с решение на Националния съвет. То бе подкрепено със 105 гласа „за“, 16 „против“ и 4 „въздържали се“.

Заедно с нея изключени от партията са и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Те са гласувани поотделно. И за тях тримата вотът е бил почти същия като за бившата лидерка, като за всеки е имало и прегласуване.

Седем са мотивите, с които Изпълнителното бюро е предложило Нинова и тримата й приближени за изключване. Сред тях е неизпълнение на решението на тясното ръководство от кой район да влезе в парламента тя, както и Георги Свиленски. Нинова влезе от Благоевград, като така отстъпи депутатско място на бившия лидер на младежкото СДС и шеф на кабинета й като министър на икономиката в правителството „Петков“ Калоян Методиев.

Сред другите обвинения към Нинова и приближените й депутати са, че уронват престижа на партията с „публични лъжливи изявления за извършен преврат“, че саботират регистрацията на партията за изборите и др.

По-рано днес Нинова отказа да издаде пълномощно на временния председател на партията Атанас Зафиров, за да я представлява той и да може да разпише документите на партията за участие в изборите и листите за кандидат-депутати.

Сутринта преди заседанието на пленума пред централата на „Позитано“ 20 се събраха привърженици на Нинова. Те протестираха срещу новото ръководство на партията и в защита на бившата лидерка. Стигна се до сблъсъци и централата бе завардена от полиция.

Очаквайте подробности.

24 часа