Над 3 хиляди ранени, 8 загинали, вкл. и дете, след масов взрив на пейджъри в Ливан. Хизбула обвини Израел

Spread the love

Най-малко трима души, сред което малко дете, са загинали в Ливан, а други НАД 1000 са ранени с различна степен, след като пейджерите им се вривиха във вторник.

Устройствата са били ползвани основно от бойци на Хизбула, като движението е внесло най-новия модел в страната преди месец.

Информацията беше съобщена от Ройтерс, като агенцията се позовава на източници от службите за сигурност на страната. Сред ранените са и много медици, както и пратеникът на Иран в Бейрут.

„Това е най-големият пробив в сигурността“ в рамките на една година, откакто Хизбула е в разгорещен конфликт с Израел. Това е коментирал служител на групировката пред Ройтерс под условие за запазване на неговата анонимност.

Бойната групировка заплаши да отвърне на удара на Израел.

Военните в Тел Авив не са отговорили на запитване на Ройтерс с молба да коментират масовото взривяване на пейджърите в Ливан и какво е участието им в атентата.

Единият от убитите бойци е син на депутат в ливанския парламент от Хизбула.

На един от видеозаписите от охранителни камери се вижда как мъж избира плодове в супермаркет, когато експлозия разкъсва чантата му на парчета. Вижда се как минувачите бягат след взрива, а мъжът пада на земята, като се държи за корема. Чува се и как той стене от болка.

Според Ройтерс експлозиите са станали в южното предградие на Бейрут Дахия.

„Хакнати“ пейджъри са се взривили в градовете Али ал-Нахри и Рияк в централната ливанска долина Бекаа, което е до раняването на много хора.

Ливанското здравно министерство призова гражданите, които притежават пейджъри, да ги изхвърлят и предупреди болниците да бъдат в „повишена готовност“.

Израелската армия, която воюва с „Хизбула“ след нападението в Газа през октомври миналата година, обяви, че няма да коментира инцидента.

Здравните работници в цял Ливан бяха помолени да се явят спешно на работа заради „големия брой ранени, които се прехвърлят в болниците“ след експлозиите на пейджъри.

Длъжностните лица призоваха за кръводарители в очакване на още инциденти.

Междувременно израелската агенция за вътрешна сигурност Шин Бет съобщи, че е разкрила заговор на „Хизбула“ за убийството на бивш високопоставен военен, предаде Ройтерс, но не назова името му. Само уточни, че е открила взривно устройство, прикрепено към система за дистанционно детониране чрез мобилен телефон и камера. Групировката е планирала да взриви устройството от ливанска територия в близките дни.

Шин Бет допълни, че планираната атака е била сходна на заговор на „Хизбула“, разкрит преди година, без да даде повече подробности.

Израелската армия оповести, че високопоставен военен командир на терористичната организация „Палестински ислямски джихад“ е бил убит вчера при атака в хуманитарната зона на Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа.

Ахмед Аиш Салам Ал Хашаш е бил ръководител на ракетната група в района на Рафа и е отговарял за изстрелването на ракети от зоната, обозначена като хуманитарна, към територията на Израел.

Армията е наблюдавала района от въздуха преди атаката, за да сведе до минимум риска за мирните граждани.

Според здравното министерство на „Хамас“ още 26 души са били убити в Ивицата Газа през последното денонощие. С тях от началото на войната броят на палестинските жертви в анклава стават общо 41 252, но не стана ясно колко от тях са бойци на „Хамас“ и колко са мирните граждани.