Нетаняху е разпоредил ликвидирането на Насрала от хотела си в Ню Йорк. „Хизбула“ потвърди смъртта на лидера си

Spread the love

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е разпоредил нанасянето на удари срещу Бейрут от хотелската си стая в Ню Йорк, съобщава британският вестник Daily Mail. Целта е била да се „приспи“ бдителността на лидера на групировката „Хизбула“ Хасан Насрала,  докато премиерът на еврейската държава е на посещение в САЩ, твърдят от редакцията.

По данни на германския вестник BILD шест сгради са се срутили при удара вечерта на 27 септември: израелските ВВС са използвали тежки бомби, предназначени да унищожат бункери, разположени под обикновените градски здания.

Същевременно ливанската групировка „Хизбула“ потвърди, че нейният лидер Сайед Хасан Насралла е бил убит, предаде „Ройтерс“. 

Групировката посочи в изявление, че ще продължи битката си срещу Израел „в подкрепа на Газа и Палестина и в защита на Ливан и неговия непоклатим и почтен народ“.

Припомняме, че малко след поредицата въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут снощи източници от групировката заявиха пред „Ройтерс“, че Насрала е жив, невредим и в безопасност. Ударите там продължават и днес, съобщава „Ройтерс“, тази сутрин имаше и ракетен бараж от страна на „Хизбула“ по Северен Израел, няма пострадали.

Израелските военни твърдят, че опасност все още представляват „десетките хиляди ракети“, притежавани от подкрепяната от Иран групировка, които могат да бъдат изстреляни едновременно. Говорител на силите за отбрана на Израел заяви още, че „повечето“ от висшите лидери на „Хизбула“ са били убити при нанесените удари в Ливан през последните дни.

САЩ са готови да коригират позициите на силите си в Близкия изток
 
Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на министерството на отбраната да „оцени и ако е необходимо, да коригира позицията на американските сили“ в Близкия изток, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Белия дом.
 
Изявлението бе публикувано, след като Израел нанесе удари по централата на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в южно предградие на столицата Бейрут.
 
Вашингтон оказва силна военна подкрепа на своя съюзник Израел, като същевременно призовава за прекратяване на огъня в ивицата Газа и Ливан, посочва Ройтерс.
 
„(Байдън) нареди на Пентагона да оцени и коригира, ако е необходимо, позицията на силите на САЩ в региона, за да засили (ефекта на – бел. р.) възпиране, да осигури защита на въоръжените сили и да подкрепи пълния набор от цели на САЩ“, се посочва в изявлението на администрацията на американския президент.
 
В него пише още, че държавният глава е наредил на екипа си да гарантира, че „посолствата на САЩ в региона предприемат всички защитни мерки, както е необходимо.“
 
Байдън е бил информиран „няколко пъти“ вчера за развитието на ситуацията в Близкия изток. Служител на Белия дом добави, че вицепрезидентът Камала Харис също е била запозната с въпроса.
 
В момента САЩ са разположили около 40 000 военнослужещи в Близкия изток.

Източници: Агенция „Фокус“, mediapool.bg, dnes.dir.bg