Поклон! Напусна ни „Мистър Панорама“

Spread the love

Легендата на българската национална телевизия Иван Гарелов е починал в болница „Пирогов“.

81-годишният Гарелов бе в реанимацията на спешната болница в кома след падане в курорта Свети Влас, при което нарани главата си. Произшествието с легендарния водещ на „Панорама“ се случи в средата на юли. Той бе транспортиран в „Пирогов“, където повече от месец лекарите на най-голямата спешна болница се бориха да спасят живота му.

В курорта Свети Влас, където по традиция прекарваше голяма част от летата си, Иван Гарелов пишеше новата си книга „За какво мечтаят жените“.

В продължение на десетилетия Иван Гарелов посвети живота си на телевизията. Той започва работа в БНТ като репортер през 70-те години на миналия век. След това в продължение на 21 години бе водещ на седмичното обзорно предаване „Панорама“, където обясняваше със своите събеседници какво се случва в България и света наистина, а не да се плъзга по злободневните скандали. От него е и прословутата му фраза „часът и мястото на срещата са известни“.

Иван Гарелов и роден е през февруари 1943 г. 

Голяма част от професионалния му път минава през БНТ. През 1972 г. той започва работа в телевизията като репортер, а на „Панорама“ беше водещ в продължение на 21 години.

В БНТ той създава и вечерното публицистично предаване „Екип 4“.

От 11 септември 2000 г. постъпва за кратко на работа в „Нова телевизия“ като шеф на „Новини и актуални предавания“.

През 2004 г. става водещ на телевизионната игра „Вот на доверие“ по Би Ти Ви.

През 2011 г. Гарелов съосновава „Кръг 11“, който организира годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“

През 2017 г. става медиен съветник в служебното правителство на Огнян Герджиков, по-късно е освободен от поста, след като в ефира на „Нова телевизия“ защитава тогавашната журналистка Елена Йончева.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Беше познавач на Гърция и на българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константинос Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, който е баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска