Пред провал ли са изборите? КС може да обяви вота за незаконосъобразен след лупингите на ЦИК

Spread the love

Указанията на ЦИК към двете ДПС-та да представят документи, че не са част от коалициите, с които искат да участват на предстоящия вот на 27 октомври за Народно събрание, са незаконни и поставят целия изборен процес пред сериозни проблеми, предупреждават конституционалисти.

Според професора по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски” Пламен Киров указанията противоречат на Конституцията и на практика лишават партия, която отговаря на всички законови изисквания, от участие в изборите. Проф. Киров е категоричен, че ако в крайна сметка нито едно от двете ДПС-та не бъде регистрирано за вота, това е основание за сезиране на Конституционния съд и обявяване на изборите за незаконосъобразни.

На същото мнение е друг конституционалист – доцент Наталия Киселова, която припомни пред “Труд news”, че след обявяването на част от промените в основния закон за противоконституционни, отново 1/5 от депутатите могат да сезират КС.

“ЦИК не може да вземе решение за ДПС. Получава се “Параграф 22”, коментира проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.
Според него единственият изход е двете враждуващи фракции на ДПС да участват в изборите не като коалиция с други партии, а като физически лица, които просто да бъдат включени в листите.

Той припомни, че ако двете ДПС-та не се разберат и настояват на абревиатурата ДПС, ЦИК трябва да отхвърли регистрацията и Върховният административният съд да решава. “Мисля, че ЦИК ще прехвърли решаването на въпроса към Административния съд. Ако той бъде последователен, най-вероятно ще реши и двете да не участват в изборите, ако настояват на абревиатурата”, смята Калинов.

Юристите обаче са категорични, че ако не бъде допуснат нито един от двата политически субекта, претендиращи за марката ДПС да участват с нея в изборите, това е нарушение на Изборния кодекс и на Конституцията (чл.11, ал.1 и ал.3).
Политически експерти и прависти са категорични, че основен виновник за хаоса е ЦИК с решението да не дава входящи номера на двете ДПС-та при внасянето на документите за регистрация и да не вписва в регистъра час и последователност.

Според проф. Киров ЦИК губят ценно време на партиите, издавайки указания вместо решения. След указанията формациите имат три дни да се съобразят с тях и да внесат промени. Деликатният момент е, че ако извадят ДПС от коалициите, ще трябва да събират и нови 2500 подписа за новия политически субект. В случай, че в тридневен срок ДПС-тата не изпълнят указанията, ЦИК ще излезе с решение за отказ да ги регистрира, а това ще прехвърли спора във ВАС. Той има три дни, а решението ще е окончателно.

И вчера продължиха лупингите на ЦИК, която реши да се коригира и вместо директно да откаже регистрация за частичния вот на коалицията “ДПС – Ново начало”, гласува да изпрати указания, аналогични на тези за парламентарните избори. Решението беше прието с 12 гласа “за” и един против – Георги Баханов от квотата на ГЕРБ.изнесе ВАС.