Путин кацна в Монголия – вместо арест, го посрещнаха с почетен караул

Spread the love

Руският президент Владимир Путин кацна в Монголия. Беше посрещнат с почетен караул на летището в Улан Батор.

Официалната програма на Путин започва утре. Той ще се срещне с монголския лидер, предвидени са преговори в широк и тесен формат, на които акцент ще бъде сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката.

Монголия е член на Международния наказателен съд, който преди година и половина издаде издаде заповед за ареста му по обвинения във военни престъпления в Украйна.

Това означава, че Монголия е задължена да арестува Путин.

Монголия трябва да задържи руския президент Владимир Путин, защото страната е член на Международния наказателен съд (МНС), заяви говорител на базирания в Хага орган.

Киев също призова Монголия да задържи президента на Русия Владимир Путин, съгласно заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС)

От ЕК заявиха, че са „изразили безпокойство заради това посещение“ в постоянното представителство на ЕС в Улан Батор. От Кремъл коментираха, че не се притесняват за държавния глава.

Монголия, разположена между Русия и Китай рядко населена страна, е силно зависима от Москва за горива и електричество, а от Пекин – за инвестиции в минната си промишленост, отбелязва АП. Освен това тази страна се намира на трасето на планирания нов газопровод, свързващ Русия и Китай. От години Москва води преговори за изграждането на газопровод, по който да се пренасят 50 млрд. куб. м природен газ годишно от нейния регион Ямал до Китай през Монголия. Проектът, наречен „Силата на Сибир 2“, е част от руската стратегия за компенсиране на загубата на по-голямата част от продажбите на газ в Европа след началото на войната в Украйна.

Утре Путин и монголският лидер ще присъстват на церемония, посветена на победата на съветските и монголските войски през 1939 г. над японската армия, завладяла Манджурия в Североизточен Китай. Също така утре ще бъдат подписани редица документи, а в програмата на Путин има полагане на цветя пред паметника на маршала на Съветския съюз Георгий Жуков, отбелязва ТАСС.  

По традиция, дори когато пътува в чужбина, Путин използва произведена в Русия лимузина „Аурус“ с руското знаме. Той напусна летището именно с този автомобил.