Путин отправи предупреждение към САЩ с най-големите военноморски учения, в които участва и Китай

Spread the love

Руският президент даде старт на най-големите военноморски учения, в които участва и Китай, предупреждавайки САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва в Азия, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Путин заяви, че Русия трябва да бъде готова за всякакво развитие на събитията и обвини Вашингтон, че провокира надпревара във въоръжаването. Според него САЩ се готвят да разположат ракети с малък и среден обсег в Азиатско-тихоокеанския регион.

Руски и китайски военни кораби се срещнаха в Японско море, за да участват в съвместни учения, съобщи по-рано днес руското Министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Ученията са част от по-широки командно-щабни стратегически маневри, които Русия започна днес и които обхващат Тихия и Северния ледовит океан, както и Средиземно, Балтийско и Каспийско море.

Кораби на руските военноморски сили и Военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия се срещнаха в акваторията на северната част на залива Петър Велики край Владивосток, за да участват съвместно в стратегическите командно-щабни учения „Океан-2024“, се казва в изявлението на руското ведомство, цитирано от руската държавна новинарска агенция ТАСС.

Министерството на отбраната отбеляза, че страните са обсъдили непосредствения план за действие, сформирали са съвместен отряд от кораби и са започнали да изпълняват задачите, поставени за учението.

По-рано бе съобщено, че сред задачите на стратегическото командно-щабно учение „Океан-2024“ е да се провери готовността на командния състав на руския военноморски флот да управлява разнородни групи сили, както и интегрираното използване на високоточни оръжия.

В ученията участват повече от 400 руски кораба и подводници и 90 000 души персонал, а от китайска страна в съвместните маневри участват четири бойни и един снабдителен кораб, уточнява руското Министерство на отбраната.

Руският президент каза, че стратегическите учения „Океан 2024“ ще бъдат проведени от Средиземно море до Тихия океан и ще изпробват бойната готовност на военноморските части за използване на високоточни оръжия, включително на перспективни нови образци въоръжение. При провеждането на ученията също така ще бъдат отчетени уроците от руското нахлуване в Украйна.

„Ще обърнем специално внимание на засилването на отбранителното сътрудничество с приятелски държави“, каза Путин пред военни представители в предавано по телевизията изказване, с което даде старт на ученията.

„Днес, в контекста на нарастващото геополитическо напрежение по света, това е от особена важност. Виждаме как САЩ се опитват да задържат военната и политическата си доминация на всяка цена“, допълни руският лидер. Путин каза, че Русия трябва да бъде готова за всякакво развитие и ще продължи да укрепва военноморските си сили, включително техния ядрен компонент, изправена според него пред надпревара във въоръжаването, провокирана от Вашингтон.