Хората на Доган с изненадващ ход – пак регистрираха ДПС в ЦИК – този път като партия и изпревариха Пеевски

Spread the love

„В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори.“ Това съобщиха току-що от фракцията на Доган във фейсбук. На публикувана снимка се вижда и вносителят на документите – депутатът Валентин Тончев.

Припомняме, че по-рано днес Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалициите на двете враждуващи фракции в ДПС – около Ахмед Доган и около Делян Пеевски.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpresscenterdps%2Fposts%2Fpfbid031PbE5gGdNuB6Xos1hCas8Dg6pdMD7PgvV3MxHKjGnLj5yJecWxxtMyoLr2abVek4l&show_text=true&width=500

С новата регистрация – само на партията, лагерът на Доган ще се опита да надделее в спора кой да владее марката на „ДПС“ за изборите на 27 октомври. А на Пеевски може да му се наложи да се яви в коалиция от други партии.

Припомняме, че при предния опит за регистрация ЦИК реши да приеме едновременно документите на двете фракции. Така не можа да сработи юридическият принцип „първият по време е първи по право“. С новата си регистрация ДПС около Доган вероятно се надява този път това да се случи.

Според Регистъра на политическите партии обаче ДПС продължава да се ръководи заедно и поотделно от двама (съ)председатели, а именно Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Така спорът пак може да стигне до Върховния административен съд, където се счита, че Пеевски има влияние.