ЦИК в цайтнот, ще регистрира двете ДПС-та без пореден номер, с един и същи час

Spread the love

Към 14:40 ЦИК не е регистрирала нито една партия за парламентарните избори на 27 октомври.

Регистрацията трябваше да започне в 9:30 ч. днес, но бе блокирана от представители на двете враждуващи крила на ДПС – около Ахмед Доган и около Делян Пеевски.

ВИДЕО ТУК:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FOFFNews.bg%2Fvideos%2F1515650949068300%2F&show_text=true&width=560&t=0

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FOFFNews.bg%2Fvideos%2F1715595382524803%2F&show_text=true&width=560&t=0

Около 14:30 днес ЦИК се събра на извънредно заседание, за да реши как и кога да започне регистрацията. На заседанието присъстват 11 от 15-те членове.

Знаково е отсъствието в този ключов момент на председателя Камелия Нейкова и зам.-председателя Росица Матева.

Отсъстват още Емил Войнов и Силвия Стойчева.

С 8 на 3 гласа ЦИК прие регистрацията да започне, като два паралелни екипа приемат документите, без пореден номер, с един и същи час. Това би трябвало да гарантира равни условия на подателите.

Георги Баханов възрази и каза, че това е правен абсурд.

Изникна и въпрос един или два екипа да регистрират партиите. Ако слязат два екипа по двама души, тук оставаме седем и няма да имаме кворум, отбеляза председателстващият заседанието.

Преди това ЦИК отхвърли предложение на Димитър Димитров за промяна на мястото за приемане на документите. С шест на пет гласа предложението не мина. Остро срещу него се изказаха Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

„Позорно решение. ЦИК променя условията, за да създаде предимство на определена група хора. Съжалявам за авторитета на институцията, че тя се създава в услуга на политически лица“, заяви Севинч Солакова.

Ерхан Чаушев коментира, че „долу присъства само една единствена партия – ДПС с председателя си и в момента се отказва регистрация на партия“.

„Партията има съпредседатели. Вие това премълчавате“, коментира на свой ред Димитър Димитров.

„Премълчаваме, че се страхуваме да регистрираме ДПС с председател Джевдет Чакъров“, отговори Солакова.

Очаква се регистрацията да започне всеки момент.