България се превърна в транзитна спирка на US военни самолети, Boeing C-17A Globemaster III кацна от Израел у нас с изключен транспондер

Spread the love

Boeing C-17A Globemaster III

България се превърна в транзитна спирка на американски военни самолети, пътуващи от различни горещи точки на света като Израел към Европа. До преди три години ВВС на САЩ използваха румънските летища за презареждане на самолетите си, но полетните данни показват, че България вече е предпочитана дестинация за междинни спирки на американските военни самолети от Близкия Изток към Европа.

Boeing C-17A Globemaster III на Военновъздушните сили на САЩ, пътуващ от Израел, се приземи на летището в Бургас рано тази сутрин и след час престой излетя за военновъздушна база на НАТО „Рамщайн“ в Германия. Самолетът изключи транспондера си преди кацане на летището в бургаския квартал „Сарафово“.

Според полетните данни на сайта за следене на самолети Flightradar24, американският военно-транспортен самолет е кацнал във военновъздушната база „Неватим“ в пустинята Негев в Израел с директен полет от Рамщайн. Самолетът е с позивна RCH (REACH), която се ползва за транспорт на карго и войници от военновъздушното командване на САЩ. След това самолетът се е върнал обратно, заобикаляйки въздушното пространство на Турция, която е в обтегнати дипломатически отношения с Израел заради израелските бомбардировки на палестинците в Газа, подкрепяни от Анкара.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, за да кацне в Сарафово, като е изключил транспондера си, за да не бъде проследен.

След час престой Boeing C-17A Globemaster III излетя обратно за Рамщайн, Германия.

Американски военен самолет от Израел кацна в България

Преди седмица Съединените щати заявиха, че ще изпратят американски войски в Израел заедно с усъвършенствана американска противоракетна система THAAD, за да подсилят противовъздушната отбрана на страната след ракетните атаки от Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че този ход има за цел „да защити Израел“, след като Техеран изстреля повече от 180 ракети срещу израелски военни съоръжения на 1 октомври в отговор на убийства на ирански генерали, лидерите на „Хизбула“ и „Хамас“, извършени от Израел.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър описа разполагането като част от „по-мащабните корекции, които американската армия направи през последните месеци“, за да подкрепи Израел и да защити американския персонал от атаки от Иран и подкрепяни от Иран групи.

Системата THAAD обикновено изисква около 100 войници, за да работи, и включва шест пускови установки, монтирани на камиони, с осем прехващачи на всяка пускова установка и мощен радар.

Външният министър на Иран Абас Аракчи предупреди, че Съединените щати излагат на риск живота на своите войници, като ги разполагат да управляват американски ракетни системи в Израел.

„Въпреки че положихме огромни усилия през последните дни, за да задържим избухването на всеобхватна война в региона, казвам ясно, че нямаме червени линии в защитата на нашия народ и интереси“, написа Аракчи в социалната мрежа X.

obektivno.bg